Team Vestas Wind extreem hard op een rif geknald (video)

Team Vestas WindBovenstaande foto belooft niet veel goeds om Team Vestas Wind snel weer in de race te krijgen. Zo te zien is de Volvo Ocean 65, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak aan boord, extreem hard op een rif geknald. Het incident gebeurde tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race in de buurt van Mauritius. Hieronder een chronologisch overzicht van de officiële berichtgeving tussen Teams Vestas Wind en de Volvo Ocean Race organisatie.

20 uur onze tijd
Op zaterdagmiddag 29 november om 15.10 UTC liet Team Vestas Wind aan Race Control weten dat hun boot aan de grond was gelopen bij Cargados Carajos Shoals, langs de kust van Mauritius in de Indische Oceaan. Niemand raakte bij het incident gewond.

We staan in contact met de boot om de omvang van de schade in kaart te brengen. En om er zeker van te zijn dat de bemanning alle support krijgt, die ze nodig heeft om met de situatie om te gaan.

De Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) op Reunion Island is op de hoogte van het probleem.

De bemanning heeft ons geïnformeerd dat het momenteel op het rif ligt, maar dat niemand gewond is. Volvo Ocean Race en Team Vestas Wind hebben als hoogste prioriteit dat de zeilers veilig zijn.

De bemanning heeft de raceorganisatie laten weten van plan te zijn om de boot te verlaten, zo snel mogelijk na het aanbreken van de dag.
Team Alvimedica en twee andere schepen staan in contact met Team Vestas Wind om te assisteren.

21.45 uur Benelux tijd
Team Alvimedica is ter plekke gearriveerd, staat in radiocontact met Team Vestas Wind en staat stand-by om Team Vestas Wind te assisteren, wachtend op het aanbreken van de dag.

Logboek Team AlvimedicaLogboek Team Alvimedica

Race Control heeft elk uur contact met Team Vestas Wind. De situatie is op dit moment stabiel. De bemanning is van plan om aan boord te blijven tot het licht wordt.

Er is tevens contact gelegd met een station van de kustwacht op Ile du Sud, ongeveer 1,5 km van de boot vandaan. Zij beschikken over een RIB (rubberen motorboot).

Het plan voor deze RIB is om te assisteren bij het verlaten van de Volvo Ocean 65 zodra dat bij daglicht mogelijk is.

Team Vestas Wind maakte bekend dat beide roerbladen gebroken zijn en dat er water in het compartiment van het achtersteven loopt. De Volvo Ocean 65 heeft waterdichte bulkheads (schotten) in de boeg en het achtersteven. Het overige deel van de boot, inclusief het tuig, is in tact.

22.45 uur Benelux tijd
Team Vestas Wind rapporteert dat het twee reddingsvlotten heeft ontvouwen, omdat het achtersteven van de boot op de rotsen van het rif klapt. De boeg (voorkant boot) wijst naar de zee.

Het team voegde eraan toe dat het de vlotten zo’n 15 meter van de boot vandaan houdt, zodat de bemanning ze kan bereiken mocht dat nodig zijn.
Aanvankelijk was dit niet het plan, maar de vlotten zijn ontvouwen, omdat dit later misschien niet meer mogelijk is.

Het huidige plan is nog steeds om de boot te verlaten zodra het licht wordt, met de assistentie van de kustwacht van Ile du Sud en Team Alvimedica.

Nieuwe updates komen zodra we meer details hebben.

Foto: Amory Ross/Team Alvimedica/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: