Route du Rhum kent dramatische eerste 24 uur (video)

Thomas CovilleEen zee met steile golven, stormachtige winden tot 45 knopen en slecht zicht kenmerken de eerste 24 uur van de Route du Rhum. Het zware weer eist zijn tol onder de vijf klassen waarbij 11 schippers werden gedwongen tot opgave wegens averij of blessures. De meeste opmerkelijke is die de van 31 meter lange trimaran Sodebo Ultim met schipper Thomas Coville die vorige nacht tegen een cargoschip knalde.

Thomas Coville vertelt ons:
“Ik voel me als een slachtoffer na een auto-ongeval. Ik voel mijzelf als een motorrijder die 's nachts werd aangereden door een zware vrachtwagen. Ik verwijderde mij van het verkeersscheidingsstelsel, het gebied dat we moeten vermijden wegens het maritieme verkeer, en ging redelijk hard. Die avond had ik nog een aantal kleine problemen aan de boeg en besloot om sneller te varen om bij te benen met Loick Peyron op Maxi Banque Populaire VII. Plots ging er een generatoralarm af binnen, de batterijspanning was te laag en ik ging naar binnen want ik was verrast dat na amper 8 uur zeilen de batterijen moesten geladen worden. Plots zag ik op mijn scherm dat er twee cargoschepen heel dicht in de buurt waren (op 2 zeemijl). Ik zeilde op dat ogenblik op automatische piloot in windmodus tegen een slordige 25 knopen, het cargoschip in tegenovergestelde richting tegen 18 knopen. Met een closingspeed van 40 knopen werd de afstand van 2 mijl afgelegd in amper 1 minuut en 30 seconden. Ik ging naar buiten en zag de zwarte muur voor mij passeren en ik raakte de cargo 1,5 tot 3 meter van zijn achtersteven.”

Alle averij en opgaven na 24u

1. Thomas Coville (Ultime - Sodebo Ultim’) : caanvaring met een cargoship
2. Bertrand de Broc (IMOCA - Votre Nom autour du Monde) : blessure aan de elleboog
3. Alain Delhumeau (Multi50 - Royan) : mast gebroken
4. Loïc Fequet (Multi50 - Maître Jacques) : drijver beschadigd
5. Erik Nigon (Mulit50 - Un monde sans sida) : grootzeil volledig aan flarden
6. Gilles Buekenhout (Multi50 - Nootka Architectes de l’urgence) : roer gebroken
7. François Angoulvant (Class40 - Team Sabrosa SR 40MK2) : kiel verloren
8. Marc Lepesqueux (Class40 - Sensation Class40) : kiel verloren
9. Nicolas Troussel (Class40 - Crédit Mutuel de Bretagne) : blessure
10. Thierry Bouchard (Class40 - Wallfo.com) : blessure
11.Arnaud Boissières (Class40 – Du Rhum au Globe) : technische problemen

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: