Team Brunel vecht voor punten in eindsprint eerste etappe Volvo Ocean Race

Team BrunelDe eindsprint van de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 is aangebroken. Na circa 6.847 zeemijl koerst het Nederlandse Team Brunel als derde af op de finish in Kaapstad/Zuid-Afrika. Het verschil met de koploper Abu Dhabi Ocean Racing bedraagt 40,8 zeemijl. Met de nummer twee, Dongfeng Race Team, slechts 8,1 zeemijl. Team Brunel-schipper Bouwe Bekking en zijn bemanning vechten voor de punten.

Voor Abu Dhabi-schipper Ian Walker worden het waarschijnlijk de langste 24 uur in zijn 44-jarige leven. Sinds de passage van de Kaapverdische Eilanden ongeveer halverwege de etappe, leidden Walker en zijn mannen het grootste deel van de 6.847 zeemijl lange race van Alicante naar Kaapstad. Maar er was sindsdien letterlijk geen tijd om te relaxen. Zelfs niet nu dat de kopgroep nog maar een etmaal voor de boeg heeft.

De spanning aan boord van Azzam is hoog en zal niet minder worden totdat ze over 339 nm door de finish gaan. De Onboard Reporter van Abu Dhabi Ocean Racing, Matt Knighton (USA), beschrijft de gemoedstoestand van Walker als volgt: “Ian kan niet slapen door zijn nervositeit en stress aan boord. Zijn ogen zijn bloeddoorlopen, hij springt op bij elke waargenomen snelheidsvermindering van de boot en zijn vertrouwde humor heeft plaatsgemaakt voor meer ingetogenheid.”
“Vermoeid en met het zoute water voortdurend door de cockpit stromend, nemen de bebaarde gezichten aan dek de race momenteel mijl voor mijl. De uitputtingsslag eist zijn tol.”

Aan boord bij Abu Dhabi Ocean RacingAan boord bij Abu Dhabi Ocean Racing

Dongfeng-schipper Caudrelier probeerde vanmorgen vroeg om 07.40 uur Nederlandse tijd een tactische move. Hij kruiste achterlangs bij Abu Dhabi. In dit kat-en-muis spel van manoeuvre en tegen manoeuvre, gijpte Abu Dhabi Ocean Racing voor Dongfeng om zich vervolgens bovenwinds (aan de loefzijde) van de Chinese boot te positioneren. Abu Dhabi-navigator Simon Fisher liet weten opgelucht te zijn toen hij het volgende positierapport onder ogen kreeg. Dat bevestigde dat Abu Dhabi de kleine voorsprong had weten te behouden.

ETA kopgroep
De sterke wind maakt er een sprint van naar de stad, die door de New York Times als nummer één is verkozen op de lijst van 52 plaatsen om in 2014 te bezoeken. De kopgroep wordt morgenmiddag net na lunchtijd in Kaapstad verwacht (12-15 UTC). Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) heeft nog zo’n 380 nm te gaan en geeft momenteel alles om een plaats op het podium te kunnen stijgen.

Minder wind voor achtervolgers
De nummers vier tot en met zeven van de vloot vallen net aan de andere kant van een zwak hogedrukgebied, waardoor de wind zal afnemen. Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, racet in vierde positie. De Deense boot van schipper Chris Nicholson (AUS) zal naar verwachting morgenavond in Kaapstad finishen.

Foto boven: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race
Foto onder: Matt Knighton/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: