Team Brunel derde in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race (video)

Team BrunelTeam Brunel finishte na 25 dagen racen in de kopgroep als derde in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. Op woensdagavond om 20.33 uur Benelux tijd passeerden schipper Bouwe Bekking en zijn mannen de eindstreep in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

“Top drie was ons doel en natuurlijk waren we graag eerste of tweede geworden, maar twee boten waren beter”, concludeerde Bekking na aankomst. Hoewel de directe raceroute van Alicante naar Kaapstad officieel 6.847 nautische mijlen (nm) meet, legde de Nederlandse Volvo Ocean 65 legde in totaal 6.788 nm af. Dat is de langste afstand van de top drie boten, die nu binnen zijn. De eerste etappewinnaar Abu Dhabi Ocean Racing heeft 8.772 nm onder kiel. De verrassende nummer twee Dongfeng Race Team 8.363 nm.

Team Brunel

Na Fernando de Naronha ging het Team Brunel langs de Braziliaanse kust voor de wind. Als meest oostelijke boot pakte de Nederlandse boot de leiding. Die verloor het uiteindelijk nadat Bekking en zijn navigator Andrew Cape besloten langer naar het zuiden te koersen. Daar hoopten ze voordeel te halen uit meer wind, die de Nederlandse boot ondanks de omweg toch sneller in Kaapstad zou moeten brengen. Die vlieger ging niet op en Abu Dhabi Ocean Racing en Dongfeng profiteerden hiervan. Zij klapten eerder naar het oosten en sneden zo de pas af. “Toen voeren we niet alleen vele mijlen om, maar zeilden we vooral veel langzamer dan de koplopers”, blikt Laurent Pagès terug.

Toch bleef de teamgeest opmerkelijk goed en werden de Nederlandse fans zelfs in de laatste uren nog hoogstpersoonlijk door Bekking toegezongen. Bekking: “We hebben hard aan de teamgeest gewerkt. Ik moet zeggen dat onze Onboard Reporter Stefan Coppers een geweldige job heeft gedaan. Hij was altijd positief, maakte grappen en bleef ons voeden als we het moeilijk hadden.”

Team Brunel

Met de eerste podiumplek op zak, kijkt het Nederlandse Team Brunel vol vertrouwen vooruit. Pagès: “Wat betreft snelheid durf ik het wel aan tegen de andere boten. Wij zitten er gewoon bij. Finish elke etappe op het podium en je doet mee voor de eerste plek.”

Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak is de eerst volgende boot in aantocht. Om 20.40 uur Nederlandse tijd hadden ze nog 200 nm voor de boeg.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: