Team Vestas Wind finisht vierde in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race

Team Vestas WindTeam Vestas Wind finishte vanmiddag precies om 13 h 48 min 47 sec Benelux tijd als vierde in de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. Daarmee ‘wint’ het Deense team met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak aan boord naar eigen zeggen vertrouwen voor de rest van race rond de wereld.

“Deze etappe was vanaf de start zeer intensief”, antwoordde Verbraak na afloop de vraag hoeveel hij had geslapen in de laatste weken. “Normaliter doe je na de Med een gijp richting de passaatwind en vervolgens naar de Doldrums. Dit keer was het een ontzettend tactisch spel langs de Afrikaanse kust. Dat betekende weinig slaap voor mij. De Zuidelijke Oceaan was opnieuw intens met diverse weersystemen. Ik zie er dus naar uit om wat slaap in te halen. Maar vandaag was een fantastische zeildag. We kwamen met 25 knopen snelheid aanstormen met de Tafelberg als achtergrond. Dat is genieten.”

Volgens Verbraak ligt het tempo van de race hoog. “Er zijn veel versnellingswisselingen en je moet continu overal bovenop zitten. Er is echt geen moment om bij te komen. Het eenheidsconcept (identieke boten) is leuk. Toen we op de Zuid-Atlantische Oceaan samenkwamen met Team Brunel en Abu Dhabi Ocean Racing was het geweldig racen. We hebben er veel van geleerd.”

Van tijd tot tijd nam Team Vestas Wind gewaagde beslissingen om bij de vloot weg te varen, zoals langs de Braziliaanse kust. Daar haalden ze hun gelijk, maar soms pakte het anders uit. Of hij achteraf gezien andere, tactische keuzes had gemaakt? Verbaak: “Er waren veel kansen om fouten te maken. Ik denk dat de meeste boten er een paar maakten. Ons tweede deel van de race ging goed, maar misschien lagen we op de Zuidelijke Oceaan soms aan de verkeerde kant van dingen. Waarschijnlijk omdat we achter de weersystemen zaten. Het is een proces dat zich verder moet ontwikkelen. We moeten op alle gebieden bij de andere teams komen, inclusief de navigatie. Dat is ons doel en daar werken we hard aan.”

Team Vestas Wind finish in KaapstadTeam Vestas Wind finish in Kaapstad

Tevreden
Lange tijd stevende Team Vestas Wind op de derde plek af, maar het werd de vierde plaats. Alsnog tot tevredenheid van het team dat pas zes weken voor de start werd aangekondigd. Verbraak: “Het was altijd ons doel om bij de kopgroep te blijven. En om ervoor te zorgen dat we ons in een goede positie voor later in de race zouden varen, zodat we nog steeds kunnen winnen. De vierde plek is solide. Het had de derde plaats kunnen zijn, maar we moeten er tevreden mee zijn.”

Aankomende aankomsten
Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) lijkt vrijwel zeker op de vijfde plek af te gaan. De Turks/Amerikaanse boot zal naar verwachting vanavond laat of morgenochtend vroeg de finishlijn in Kaapstad passeren. Het Spaanse team MAPFRE en de meiden van Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, vechten tot slot een laatste duel uit. MAPFRE-schipper Iker Martinez (ESP) zoekt zijn geluk met een noordelijke koers, terwijl Sam Davies (GBR) dat ten zuiden van MAPFRE doet. Op dit moment ligt de Spaanse Volvo Ocean 65 met iets meer snelheid een kleine 7 nautische mijlen voor op Team SCA. Beide teams worden vannacht rond 4 uur Nederlandse tijd in Kaapstad verwacht.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: