Schorsing Dirk de Ridder is gehalveerd

Dirk de RidderDe schorsing die de Nederlandse zeiler Dirk de Ridder (voormalig lid van team Oracle USA) vorig jaar opliep is teruggeschroefd van drie jaar tot 18 maanden. Dirk de Ridder blijft schuldig maar werd te zwaar gestraft. Dit werd beslist door het Arbitragehof voor de Sport (CAS).

De zeiler ging in beroep tegen de uitspraak van de disciplinaire commissie van het ISAF (International Sailing Federation) in juni 2014 nadat hij veroordeeld werd wegens betrokkenheid in verband met de manipulatie van gewichtsverdeling van een AC45 catamaran gebruikt tijdens de America’s Cup World Series (ACWS).

Het ISAF vond de feiten een grove schending van de klasse regels en een inbreuk op de sportiviteit. Dirk de Ridder had de sport in diskrediet gebracht en verdiende daarom een strenge sanctie.

Dirk de Ridder ging in beroep omdat de beslissing werd genomen ondanks onvoldoende bewijs. Bovendien zou het ISAF niet bevoegd zijn om zulke sancties op te leggen.

Feiten wel gepleegd maar te zwaar gestraft
Het CAS oordeelde dat Dirk de Ridder de schending van klassen regels inderdaad had begaan en dat het ISAF wel degelijk bevoegd was om sancties op te leggen.

Volgens het CAS was de straf echter onevenredig met de omstandigheden waarin de overtredingen werden gepleegd. Ze herleide de straf van 3 jaar naar 18 maanden en dit in overeenstemming met eerdere uitspraken voor gelijkaardige feiten.

Meer over Dirk de Ridder:

www.clubracer.be/2014/4/13/dirk-ridder-geschorst-4-jaar-door-isaf
www.clubracer.be/2013/10/26/nederlandse-zeilraad-geeft-dirk-ridder-geen…
www.clubracer.be/2013/9/16/isaf-wijst-beroep-af-dirk-ridder
www.clubracer.be/2013/9/9/dirk-ridder-dient-verzoek-beroep-bij-isaf
www.clubracer.be/2013/9/8/verweer-advocaat-dirk-ridder-inzake-schorsing…
www.clubracer.be/2013/9/4/dirk-ridder-uitgesloten-deelname-aan-34ste-am…

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: