Veel wind, koude en regen tijdens derde Helius Winterwedstrijd

Helius WinterwedstrijdZondag 7 december is met veel wind de derde Helius Winterwedstrijd gevaren. De zuiden wind zou tijdens de wedstrijd toenemen van kracht 4 tot kracht 7 beaufort met harde windstoten. Wind, koude en regen zorgden dan ook voor een optimale winterwedstrijd ervaring.

Vanwege een fikse onderstroom moest het startschip een aantal pogingen ondernemen om op de juiste positie voor anker te gaan en dat duurde dan ook langer dan verwacht.  Enkele zeilers konden zichzelf niet bedwingen en begonnen alvast met de voorbereidingen voor de start. De Op Merote maakte het zo bont dat de RIB van de wedstrijdcommissie tijdens het leggen van een boei, vol gas moest geven het vege lijf te kunnen redden.  Ook tijdens de start bleek het enthousiasme en werd het vrijhouden van het startgebied niet door alle zeilers gerespecteerd. Vanuit een finnjol waarvan de startprocedure nog niet was begonnen, werd op de startlijn vol overgave voorrang opgeëist van de startende Dori. Spectaculair om te zien was dat de Windveer en de Brigand elkaar tijdens de start al dusdanig in de haren zaten, dat zij nog net op tijd de startlijn konden passeren.

Tijdens de wedstrijd viel de saamhorigheid bij de Finnjollen op. Zij zijn zich bewust van de kwetsbaarheid van een Finn zeiler in deze watertemperaturen en weersomstandigheden. Op het moment dat een finn joll omsloeg bleef een andere, welke in een goede wedstrijdpositie lag, bij de omgeslagen finn joll. Jeroen Hoogendoorn moest opgeven vanwege een gescheurd grootzeil en Jan Willem Kok moest zich na 1 wedstrijd ziek afmelden en keerde terug naar de haven. De overige finnjollen hebben 3 wedstrijden gevaren.

De start van de SW snel verliep zonder noemenswaardige problemen. Bij de bovenboei waren de X-seven en Avanti los van het veld en gaven deze voorsprong niet meer uit handen. Achter hen was voldoende spektakel. Na de keerboei bij Tiengemeten voegde de Massive Attack en nieuwkomer Flying Circus zich bij de tt Soeticheyt en de Dolce Vita. De laatste twee kwamen net los van een bankje buiten de betonning. Tijdens de daaropvolgende schermutselingen was Flying Circus het eerste slachtoffer. Zij misten een boei en werden gediskwalificeerd.

Tijdens de voordewindse koers tussen Middelharnis en Hellevoetsluis voeren de tt Soeticheyt en Massive Attack op hoge snelheid langs een boei. Jammer was wel dat zij hem aan de verkeerde kant passeerde. Alleen de Massive Attack besloot om terug te keren en wist zo diskwalificatie te voorkomen. Dit alles onder de ogen van de Dolce Vita waar het plezier aan boord dan ook groot was. Tijdens het ruime rak richting de Haringvlietdam probeerde enkele helden nog een Spinaker te zetten. Bij sommige lukte dat maar de Black Pearl is de controle over de spi zoek, terwijl het voor hen de rest van de wedstrijd juist wel goed liep.
Tijdens de prijsuitreiking waren alle deelnemers het er over eens dat er van een spectaculaire zeildag was genoten, gelukkig zonder grote schade.
 
De uitslagen:

Finnjollen:
1. Jan Bart, SISU
2. Paul Kamphorst, NED 27
3. Erik Verboon, Finn 704

SW snel:
1. Chris Stouten, Avanti
2. Jeroen Bakkenes, Dolce Vita
3. Erwin Westein, Jedi

SW 90:
1. Cees de Wolff, Pegasus
2. Guus Misset, Dori
3. Hans Peltzer, Mouette

Tekst: Marieke van der Wal - de Bruijne

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: