Team Brunel wint tweede etappe Volvo Ocean Race

Team BrunelVijf uur voor de finish passeerde Team Brunel opnieuw Dongfeng Race Team om vervolgens winnend over de eindstreep in Abu Dhabi te varen. Dat gebeurde vanmorgen om 09.25 uur Nederlandse tijd, 16 minuten voor de Chinese boot. Daarmee gaat het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking (Deventer) na 2 etappes aan de leiding in het totaalklassement van de Volvo Ocean Race 2014-15.

“Het is fantastisch om te winnen. De bemanning heeft geweldig werk geleverd en de boot veel beter gezeild dan in de eerste etappe. Ik denk dat dit het mooiste gevoel is van alles. Het was een lastige race met veranderende posities, de leiding verliezen en weer terugkomen”, reageerde Bekking net na binnenkomst.

Gistermiddag (avond in Abu Dhabi) moest hij nog toezien hoe zijn Franse rivaal Charles Caudrelier met Dongfeng de koppositie overnam. De laatste fase van deze tweede etappe van 5.200 nautische mijlen ontaardde in een spannende eindsprint. Bouwe Bekking: “Vanmorgen kregen we ineens vanuit het niets 20 knopen wind, waardoor we Dongfeng weer konden inhalen.” Dat gebeurde om 04.30 uur Nederlandse tijd. De marge bleek klein. Bekking en zijn ervaren navigator Andrew Cape hebben echter samen zoveel kennis aan boord, dat ze de voorsprong niet meer uit handen gaven.

Hoewel Bouwe Bekking aan zijn zevende editie bezig is, zeilde de raceveteraan net als iedereen voor het eerst de hele route van Kaapstad naar Abu Dhabi. Op de vraag wat qua navigatie het lastigste was, antwoordde Bekking: “Eigenlijk de hele etappe. We hebben heel licht en variabele weer gehad. Gisteren was misschien het moeilijkste toen we 5 knopen stroom tegen hadden en weinig wind.”

Team Brunel

Over de mentale impact van het racen in een eenheidsklasse, zei hij: “Voorheen kon je misschien wat relaxen, omdat je een snelle boot had. Nu moet je continu volle bak gaan. Als je een fout maakt, profiteert de ander daarvan. Dat zorgt voor veel druk op de schouders, vooral bij de jongere jongens. Die kunnen er niet altijd mee omgaan als we één of twee boten verliezen vanwege een winddraaiing of lichtweer. Maar ze hebben het ontzettend goed gedaan.”

Opnieuw tweede
Dongfeng moest wederom genoegen nemen met de tweede plaats. In Kaapstad finishten ze 12 minuten achter Abu Dhabi Ocean Racing en nu bedroeg het gat met Team Brunel na drie weken op zee slechts 16 minuten. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier: “We zijn blij. Als je me van te voren had gezegd dat we tweede zouden worden, had ik daarvoor getekend. Maar na wat er is gebeurd, is het wel moeilijk. We zijn een beetje teleurgesteld om eerlijk te zijn. Zij kregen een vlaag en hebben ons ingehaald. Maar de tweede plek is niet slecht.” Abu Dhabi Ocean Race nadert momenteel als derde de finishlijn in Abu Dhabi.

Memorabel
Deze tweede etappe zal voor altijd worden herinnerd om het aan de grond lopen van Team Vestas Wind op een rif in de Indische Oceaan vlakbij Mauritius. Dat gebeurde 10 dagen na de start in Kaapstad. De bemanning verliet noodgedwongen het schip. Met deze bloedstollende eindsprint van de kopgroep krijgt deze bewogen etappe ook een memorabel einde.

Gelijke punten
Met de uitslag van vandaag komt de top drie van het totaalklassement op gelijke punten te staan. Zowel etappewinnaar Team Brunel (3-1) als Dongfeng Race (2-2) team en Abu Dhabi Ocean Racing (1-3) hebben nu elk 4 punten. Deze zogenaamde ‘tie’ wordt gebroken door eerst naar de beste resultaten te kijken. Abu Dhabi en Team Brunel komen daardoor boven Dongfeng te staan, omdat zij een zege scoorden. Vervolgens telt het laatste resultaat, dus dat betekent dat Team Brunel nu het klassement aanvoert.

Team Brunel zeilde in 23 dagen, 16 uur, 25 minuten en 20 seconden van Kaapstad naar Abu Dhabi. Dongfeng Race Team deed dat in 23 dagen, 16 uur, 41 minuten en 40 seconden.

Foto's: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race
Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: