Wild Oats XI wint Rolex Sydney Hobart Yacht Race line honours

Wild Oats XIComanche haalde het nét niet van Wild Oats XI. Na een ongelofelijke dominante start waarbij Comanche de gehele vloot vlotjes achter zich liet, moest Ken Read en zijn crew in Wild Oats XI toch de meerdere erkennen aan de finish. De 9 jaar oude Wild Oats XI is nu de enige die in de Rolex Sydney Hobart Yacht Race 8 keer de line honours won.

Wild Oats XI voltooiden de race in 2 dagen, 2uur, 3 minuten en 26 seconden. 4u sneller dan vorig jaar, maar dik buiten het record van 2012 (18u, 23min, 12sec). Skipper mark Richards: “To win a Hobart is a great honour, but to win the line honours for an eight time – I’m so proud”.

Bob Oatley
Eigenaar en wijnmaker gigant staat er op dat zijn negen jaar oude supermaxi volgend jaar weer aan de start zal verschijnen. De 86 jarige vertelde met een glas wijn in zijn hand dat wil proberen om een negende keer line honours te winnen.

Voor deze 70ste editie van de Rolex Sydney Hobart hebben ze de boot zoals gewoonlijk lichtjes aangepast. Zo werd de boeg opnieuw uitgelijnd, kreeg ze een nieuwe hydrofoil wing en een nieuw set zeilen.

Rolex horloges
Maar wat ik me afvraag is: “Wat moet ge nu in godsnaam met zoveel Rolex horloges?” Ge kunt die toch niet allemaal aandoen aan één arm (want pols is al niet meer mogelijk). Wij moeten tijdens offshore races al zó uitkijken wat we van gewicht mee nemen.

Wordt IRC gewonnen door een 80 jarige boot?
Momenteel staat de houten Ranger Maluka of Kermandie van ontwerper Cliff Gale in het IRC klassement aan de leiding. Het gaffeltuig bootje ligt momenteel op gecorigeerde tijd een 4 tal minuten voor op de 29j oude Farr 43 Wild Rose.

De boot die dan weer momenteel op 3 staat is Local Hero, een BH 36. Net zoals onze Nederlandse Intention van Willem Schopman. Niet dat we Willem willen pushen of zo, maar we weten dat hij deze race zóóó graag eens zou willen varen…

Tragedie slaat weer toe
Ondanks dat de boten gemaakt zijn om de zwaarste stormen te weerstaan en rond de wereld te racen is op de Nieuw Zeelandse Giacomo (ex Groupama) het noodlot toe geslagen. Ze verloor haar mast terwijl ze voor de wind voer in 35 knopen plus op 21 zeemijl van Cape Sonnerat. Cape Sonnerat ligt aan de oost kust van het door pinguïns bewoonde Schouten Island in het midden van de oost kust van Tasmanië.
Er zijn geen gewonden aan boord en de familie van de crew is op de hoogte gebracht.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: