Winterwedstrijd Drimmelen doet zijn naam eer aan

Winterwedstrijd DrimmelenDoor een witte en winterse wereld gereden troffen de diverse zeilteams op zondag 28 december hun zeiljacht in de haven van Drimmelen onder een dikke laag sneeuw en ijs aan. Het was enkele graden onder nul en de bemanningen hadden een flinke klus voor de boeg. Het sneeuw en vooral ijsvrij maken van het dek was geen sinecure.

Het ijs eraf vegen ging niet en als je er water overheen putste vroor dit vrijwel direct weer aan. Gelukkig was het race comité zo wijs om de wedstrijd met een uur uit te stellen; meer tijd om het ijs weg te bikken en kans op iets oplopende temperaturen.
 
Eenmaal onderweg bleek iedereen veilig te kunnen varen en lag er een prachtige zonnige zeildag in het verschiet. De startuitstel zorgde wel dat er een wat kortere baan gevaren werd met goede mogelijkheden voor het comité om in te kunnen korten (dit gebeurde ook;  de ORC hoefde het laatste lusje  naar de Amer centrale niet meer te maken).
 
De race kende een venijnig kruisrak van Drimmelen richting het oosten (wind aflopend tussen de 11 en 5 knopen). Vooral de vele schiftingen in windkracht en-richting maakte het een spannend begin van de race en er werden direct  flinke gaten geslagen tussen de deelnemers.
 
In de Orc werd de show gestolen door een uitstekend zeilende A 31 “Csi Rakker”. Ook zagen we de prachtig opgeknapte helder groene H-22 (Humpfreys Design) “Hangover” haar debuut maken in Drimmelen.

Winterwedstrijden
 
In de eenheidsklassen werd er hier en daar wat te vroeg gestart en was er een felle strijd waarbij de start en het eerst kruisrak bepalend bleken.
 
In de toerklasse op de Stern 33 “Amore” van George Bol zagen we een echte zeilheld aan boord; Pieter van Nieuwenhuijzen (waarvan ik dacht dat hij alleen daar zeilde waar palmbomen groeien). Misschien had Johan het voordek niet goed sneeuw vrij gemaakt of is Piet het winterzeilen wat verleerd, ze deden in elk geval niet mee voor een podiumplaats.
 
De in kracht teruglopende wind zorgde er voor dat de laatste zeil loodjes voor enkele deelnemers zwaar wogen. Echter, eenmaal in de haven en het clubhuis bleek daar een echte Koek & Zopie kraam en een complete disco met lichtshow klaar te staan. De deelnemers konden daar onder het genot van een Glühwein weer lekker op temperatuur komen.
 
De hele wedstrijd was deze keer  door familieleden, vrienden en bekenden (en zelfs enkele notabelen van de gemeente Drimmelen) prima van het water te volgen aan boord van  een rondvaartboot die slechts af en toe een beetje in de weg ging liggen voor de deelnemers.
 
Dit is winterzeilen op zijn best; sneeuw, zon,  wind en water met een lekkere “apres sail” in het gezellige clubhuis van WSV De Biesbosch in Drimmelen.

Tekst: Ger Bayens
Foto: Peter Grootendorst
Alle uitslagen hieronder in de bijlagen:

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: