Vestas forceert windmolenpark op de Cargados Carajos Shoals

Vestas WindJuist toen wij vonden dat deze editie van de Volvo Ocean Race nét iets te veel weg begon te krijgen van een begeleide ClubMed uitstap, besloot Team Vestas Wind om zich op de riffen te gooien. Wat hadden ze daar te zoeken? Spijkers op laagwater? Operatie verzekering? Of hadden ze gewoon een off-day? Complottheorieën en actief verzet behoren tot onze kern capaciteiten, dàt weet u onderhand al wel, maar dit voorval tartte werkelijk àl onze verbeelding.

Hier moet iets achter zitten dachten wij onmiddellijk. Wat is hier gaande? Gebrek aan competentie? Kunnen ze de competitie niet meer aan? Een guerrilla-marketingcampagne? Even op onderzoek dus.

Aan informatie geen gebrek, alleen nièt datgene waar wij op zitten te wachten. Geen interviews, geen verklaringen. Sociale media berichten, dat wel, berichten waaruit moet blijken hoe heldhaftig de strijders van Vestas Wind aanvallen van haaien hebben weerstaan (haaien op pootjes? Zandhaaien?) én hoe efficiënt en professioneel ze schipbreuk hebben geleden.… Het hield niet op.

Maar goed. Het bedrijf Vestas. Waarvoor staan ze? Wat doen ze?

“Wind. It means the world to us”
Vestas is the only global energy company dedicated exclusively to wind energy. Wind is our business and our passion.

Dit staat de homepagina van de website te lezen. Nu zouden we daar, gezien de omstandigheden, snel een hoop hapklare en dubbelzinnige oneliners onder kunnen plaatsen maar laten we eerst eens kijken naar het bedrijf zelf.

Volgens Wikipedia is Vestas Wind Systems een beursgenoteerde Deense fabrikant van windturbines. Naast windmolens levert het bedrijf ook aanverwante diensten zoals het plaatsen van de turbines en het onderhoud ervan.

We gingen wereldwijd eens kijken waar het bedrijf vestigingen heeft en waar ze zoal hun turbines plaatsen. En wat blijkt… De Indische Oceaan is compleet onontgonnen gebied!

Op slag wordt alles duidelijk, we hebben hier met listige marktverovering te maken.

We visten ondertussen ook uit dat Mauritius onlangs de toestemming weigerde te geven om een windmolenpark te plaatsen. Het land is enorm begaan met landschapsarchitectuur en esthetiek. Men vindt daar dat een windmolenpark het typische karakter van de regio “geweld” aan zou doen.

Dat belette Vestas echter niet om in stijl een andere, meer creatieve oplossing te zoeken: deelnemen aan de VOR en op vroeg-17de eeuwse wijze aan pioneering doen. Prompt werden de juiste mensen aangetrokken. Ervaring met de zeilsport was een pluspunt maar zeker geen voorwaarde. Om uit het juiste hout gesneden te zijn moesten de kandidaten vooral een avontuurlijke ingesteldheid hebben, kunnen zwemmen en een diploma geologie, seismologie of meteoorologie hebben…

Wouter Verbraak plant de Deense vlag
En aldus geschiedde. De Nederlandse Wouter Verbraak, van opleiding meteooroloog en in zijn vrije tijd een niet onverdienstelijke navigator, was de eerste die voet aan “wal” zette op de Cargados Carajos Shoals en de Deense vlag plantte. Weldra wordt met de bouw van het eerste windturbine-park in de Indische Oceaan gestart. Goeie marketing Vestas!

Eneuh, voor alle duidelijkheid…
Se non è vero, è ben trovato.

Een chronologisch nieuwsoverzicht van deze zeilblunder door Team Vestas Wind:

www.clubracer.be/2014/12/4/dramatische-beelden-crash-team-vestas-wind-v…
www.clubracer.be/2014/12/4/chris-nicholson-menselijke-fout-heeft-geleid…
www.clubracer.be/2014/12/3/vestas-forceert-windmolenpark-cargados-caraj…
www.clubracer.be/2014/12/2/team-vestas-wind-reefed
www.clubracer.be/2014/12/1/team-vestas-wind-schipper-chris-nicholson-sp…
www.clubracer.be/2014/11/30/bemanning-team-vestas-wind-gered-door-lokal…

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: