Team Alvimedica krijgt redress in de tweede etappe

Team AlvimedicaTeam Alvimedica krijgt redress (punten achteraf toegekend) voor het verleggen van koers om het aan grond gelopen Team Vestas Wind te assisteren. Dat gebeurde in de nacht van 29 november tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15.

Team Vestas Wind eindigde op de vijfde plaats van de zes gefinishte boten in de race van Kaapstad naar Abu Dhabi. Op dinsdag 30 december oordeelde een onafhankelijke jury van de ISAF (internationale zeilfederatie) dat de verloren tijd Team Alvimedica een plaats kostte. Als gevolg daarvan kreeg het Turks/Amerikaanse team een nieuwe positie voor de tweede etappe, de gedeelde vierde plek met MAPFRE van schipper Iker Martínez/ESP.

“We hebben besloten om jullie redress toe te kennen door een punt voor de vierde plek te geven, zonder de finishposities van de andere boten aan te tasten”, vertelde de juryvoorzitter Bernard Bonneau tegen de getuigen van Team Alvimedica: schipper Charlie Enright (USA) en navigator Will Oxley (AUS).

“We zijn uiteraard erg blij met deze uitspraak”, reageerde Enright naderhand. “Maar we hebben slechts 20 procent van deze race volbracht en we hebben nog een lange race te gaan. Het is fijn om dat punt te krijgen, maar het is een kleine stap in deze lange reis. Het verandert niets aan het huidige overall klassement, het heeft geen effect op de klassering van de andere boten in de afgelopen etappe, maar in een later stadium kan een punt veel waard zijn.”

Door de beslissing staat Team Alvimedica nu vijf in plaats van zes punten achter het leidende trio Team Brunel (Bouwe Bekking/NED), Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) en Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA).

Lastige etappe
Na afloop van de protestbehandeling richtten de zeven schippers hun gedachten op de komende etappe naar Sanya/China, die op zaterdag 3 januari van start gaat. Dit wordt één van de lastigste etappes in de negen maanden durende rond-de-wereld race, waarbij de teams door één van de drukste en meest vervuilde vaarwaters moeten navigeren.

Team Vestas Wind (Chris Nicholson/AUS) zal niet deelnemen aan de etappe van 4.670 nautische mijlen. Nicholson vertelde tijdens de persconferentie dat zijn focus nu ligt op de terugkeer van zijn team in een later stadium, indien mogelijk. Allereerst wordt op 1 januari de Deense Volvo Ocean 65, die vorige week van het rif in de Indische Oceaan werd geborgen, geïnspecteerd in Maleisië. Er wordt gekeken of de gehavende romp als basis kan fungeren voor een volledige herbouw.

“Iedereen heeft erkend en gezien waar we doorheen zijn gegaan en dat heeft ons hoop gegeven voor de toekomst. We moeten die hoop gebruiken om het programma te laten doorgaan. We zitten nu midden in het proces om uit te zoeken of we kunnen terugkomen”, aldus Nicholson. “Plan A is om terug te keren en dat is altijd het ultieme doel geweest.”

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: