Team Brunel aan kop met eindsprint naar Abu Dhabi in zicht

Team BrunelTeam Brunel gaat met een kleine voorsprong aan de leiding in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. De top drie ligt nog zo dicht bij elkaar, dat de sprint naar Abu Dhabi zeker geen gelopen race is. De Nederlandse Volvo Ocean 65 van schipper Bouwe Bekking zeilt al sinds zondagmorgen 7 december aan kop.

Vanmiddag om 13.40 uur Nederlandse tijd bedroeg het gat met Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) 11,3 nautische mijlen (nm) en met Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) 41,7 nm.

Afgelopen nacht wist Team Brunel zelfs iets uit te lopen op de twee naaste concurrenten. “Het voordeel daarvan is dat de route naar de beruchte Straat van Hormuz een aan de windse koers is en de achtervolgers geen andere keuze hebben dan om te volgen”, schreef Team Brunel OBR Stefan Coppers in zijn blog van vandaag. Dat betekent dat ze geen achterstand goed kunnen maken door een andere koers te kiezen.

Het leidende drietal zeilt maar liefst 280 zeemijl voor Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) in vierde positie. Dat net als MAPFRE (Iker Martínez/ESP) en Team SCA (Sam Davies/GBR) in principe niet meer in aanmerking komt voor een podiumplek.

De eerste drie boten tussen de 714 en 754 zeemijl voor de boeg tot aan de finish voor de kust van Abu Dhabi. Die zullen ze naar verwachting op zaterdag 13 december passeren.

Als Bekking en zijn mannen de etappezege weten veilig te stellen, komt Team Brunel in het totaalklassement op gelijke hoogte met Abu Dhabi Ocean Racing. Beide teams zullen dan met gedeelde punten op de eerste plaats staan.

Walker geeft de hoop op glorie in Abu Dhabi niet op. “Het ziet er misschien nu niet naar uit, maar 30 zeemijl kunnen zomaar verdwijnen. We moeten nog steeds 450 zeemijl aan de wind, dus alles kan gebeuren”, aldus de Engelsman. Bovendien verwacht Walker een zone met lichte wind, waardoor zijn twee voorgangers eerder snelheid zullen verliezen en hij dus op ze kan inlopen.

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: