Waterwegenvignet voor de Beneden-Zeeschelde blijkt storm in glas water

WaterwegenvignetVorige week kregen wij van Jan Derboven, hoofdhavenmeester Jachthaven Antwerpen Linkeroever, een bericht in onze mailbox dat ons snel deed afzien van onze favoriete bloedtransfusie, rode wijn uit Frankrijk. Wij werden namelijk op de hoogte gebracht van (alweer) enkele wijzigingen in verband met het zogenaamde waterwegenvignet. Dàt zou wel eens de nodige gevolgen kunnen hebben voor een ScheldeRegatta of AntwerpRace dachten wij en togen, uitslovers die we zijn, naarstig aan het werk.

Laat ons terloops en pro forma èn om eventuele misverstanden te vermijden, melding maken van volgende Wikipediaanse bevindingen:
De Zeeschelde is een onderdeel van de rivier de Schelde. De Zeeschelde loopt vanaf  Gentbrugge tot aan de Nederlandse grens. De Zeeschelde is op zich weer onder te verdelen in een Boven-Zeeschelde en een Beneden-Zeeschelde. De grens tussen de Boven-Zeeschelde en de Beneden-Zeeschelde verschilt per publicatie. De een zegt dat de Beneden-Zeeschelde loopt vanaf Schelle aan de monding van de Rupel, de ander zegt vanaf Antwerpen tot aan de Nederlandse grens. Stroomopwaarts betekent in de richting van de oorsprong, de bron dus. Voila, tot zover de stoomcursus Vaderlandsche Aardrijkskunde.

Uitbreiding toepassingsgebied Waterwegenvignet
Het toepassingsgebied van het waterwegenvignet zou vanaf 2014 uitgebreid worden tot de pleziervaartuigen die al dan niet op een vergunde of geconcessioneerde ligplaats op de bevaarbare waterwegen van het Vlaamse Gewest permanent zijn gemeerd.

Eh? Volgens ons is de volledige Schelde tot aan de NL grens wel degelijk een bevaarbare waterweg van het Vlaamse Gewest en de jachthaven op de linkeroever een concessie van WenZ (Waterwegen en Zeekanaal), dus òòk van het Vlaamse Gewest. Wil dit dan zeggen dat we allemaal zo’n mottig fietsplaatje op ons dek moeten vastschroeven om op een reglementaire manier mee te doen met de pakweg ScheldeRegatta of AntwerpRace?

Neen want de Beneden-Zeeschelde, daar waar de jachthaven zich bevindt, is vrijgesteld van scheepvaartrechten. Voor de pleziervaart worden scheepvaartrechten aangerekend onder de vorm van een WWV, maar deze zijn dus ook vrijgesteld. Mocht u de Zeeschelde echter opvaren en terecht komen op de Boven-Zeeschelde, dàn bent u wel verplicht in het bezit te zijn van een WWV.

Op slag wordt nu alles duidelijk:

  • Leden die in de jachthaven liggen en niet varen hebben geen vignet nodig.
  • Leden die enkel richting Nederland varen hebben er òòk geen nodig.
  • Leden die aan de toog van de Antwerpse jachtclubs zitten hebben er eveneens geen nodig.
  • Leden die opwaarts varen en de Beneden-Zeeschelde dus verlaten, hetzij vanaf Antwerpen hetzij vanaf Schelle (daarover hebben we voorlopig nog geen uitsluitsel) hebben er wèl een nodig.

Zo. Wij, die nooit om ons engelengeduld zullen geprezen worden, vinden het nu wel welletjes. Mocht iemand dit alles in ons bijzijn aan de toog verkondigen, dan zouden we die persoon van aanstellerij of zwijmel verdenken want eigenlijk verandert er niks.

Vraag van de week: Vanaf waar begint de Beneden-Zeeschelde? Gelieve uw vragen/antwoorden door te sturen naar ris.evergem@WenZ.be

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: