Race of the Classics: Europa‘s grootste zeilwedstrijd tussen universiteiten en hogescholen

Race of the ClassicsOp maandag 31 maart staan ruim 500 studenten in de Rotterdamse Veerhaven aan de start van de 26e editie van de grootste zeilregatta voor studenten van Europa: De Race of the Classics. Honderden studenten, verdeeld over 22 teams, trotseren een week lang de Noordzee op klassieke zeilschepen en strijden onder andere om de felbegeerde eerste plaats in het wedstrijdklassement.

Het doel van de race is de oversteek naar Engeland te maken. Hierna hijst de regatta de zeilen richting Brugge om via IJmuiden op zondag 6 april in Amsterdam te finishen aan de Sumatrakade.

Meer dan alleen zeilen
Tijdens de Race of the Classics staan zeilen en de competitie tussen Nederlandse Universiteiten en Hogescholen centraal. Deze zeilwedstrijd is een onvergetelijke ervaring voor studenten en een verrijking van hun studententijd. Het ‘Rees-gevoel’, een bijna onbeschrijflijk en uniek gevoel van vrijheid, saamhorigheid en levenslust, kennen alleen (ex-)deelnemers. Onder de bezielende leiding van de schippers ervaren de studenten - gedurende de race de vormen zij de bemanning - het reilen en zeilen van varen op de Noordzee op met klassieke schepen. Daarnaast bevordert de Race het netwerken tussen de deelnemende studenten onderling en het bedrijfsleven.

Klassieke Schepen Fonds
Loggers, barkentijnen, klippers, schoeners, twee- en driemasters: de vloot van de ROTC bestaat uit tweeëntwintig unieke klassieke schepen behorend tot het Nautische Erfgoed. Sinds 2007 reikt Stichting Race of the Classics tweemaal per jaar het Klassieke Schepen Fonds uit; bij de studenteneditie in april en bij de Young Professionalseditie in oktober. Met het Klassieke Schepen Fonds kunnen winnende schippers hun schip restaureren. Dankzij de stichting wordt de klassieke scheepvaart ondersteund in financiering van projecten die het klassieke imago van het schip ten goede komen en blijft de klassieke zeilvloot behouden.

Race of the ClassicsOpen Dag en showstart
Op zondag 30 maart vindt de open dag van de Race of the Classics plaats in de historische Rotterdamse Veerhaven. Hier kunnen geïnteresseerden die niet meevaren toch de sfeer proeven en de klassieke schepen van binnen en buiten bewonderen. Ook vinden er rondvaarten plaats over de Maas en zijn er diverse activiteiten op de kade voor jong en oud. De open dag is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Op maandag 31 maart geeft de Koninklijke Marine met authentieke boordkanonnen op de Zr. Ms. Urania in de Rotterdamse Veerhaven het startschot voor de Race. Hierna presenteren alle 22 schepen zich met gehesen zeilen tijdens een spectaculaire showstart langs de Erasmusbrug en de Veerhaven. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond zorgt dit voor een prachtig schouwspel. Hierna vaart de vloot door naar open zee en strijden de schippers, de bemanning en de studenten om de Challenge Cup, het Gouden Kompas, de Media Award en de Race Achievement Award (RAA).

Over de Race of the Classics
De ‘Rees’, zoals deelnemer de wedstrijd graag noemen, is 26 jaar geleden bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende steden en opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie van de Race of the Classics er tevens naar het contact tussen studenten en het bedrijfsleven te stimuleren. Daarnaast spelen plezier en competitie een belangrijke rol bij de wedstrijd. Dit jaar zetten 13 enthousiaste studenten uit verschillende steden, met affiniteit voor organiseren en zeilen, zich een jaar lang in om een prachtig evenement neer te zetten.

www.rotc.nl

Tekst: Yael van Praag

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: