IJspegel wedstrijd in zijn normale doen

IJspegel TrophyDe windverwachting voor Hoek van Holland is 5-6 afnemend 3-4 uit het zuiden. Als we langs het strand rijden op weg naar de Jachtclub lijkt de zee redelijk vlak. Er staat nauwelijks branding en er zijn geen schuimkopjes te zien. Het zou een normale IJspegel Trophy wedstrijd kunnen worden.

In de Jachtclub van Scheveningen krijgen we een lekker kopje koffie en wordt het comité uitgebreid met Carolien, Kunal, Bas en Emiel. Genoeg handjes om vlaggen en borden te kunnen bedienen en communicatie te doen plaats vinden.

Om 9.30 uur maakt de Albatros zich los van de kade en wendt zij het steven naar zee. De lucht is blauw. Buiten is het nog wel fris en flink in het pak zetten wij koers naar onze positie ten noorden van de haveningang. Buiten staat er toch nog wel wat deining. Dwars op de golven maakt de Albatros flinke schuivers. 2 mijl Noord van de haveningang gaat het anker erin.

De boevenboei gaat naar 180 graden en komt op een afstand van 1,3 nm . De Tangoklasse gaat voor 3 rondes en de Uniform voor 2. De Dual Handed krijgt een zuidbaan van ongeveer 15 nm. Vlak voor de eerste start meldt de Redan een scheurtje in het grootzeil. Zij moeten terug naar de haven. De aan boord zijnde journalist van de Waterkampioen wordt overgezet op de boeienboot en moet zo zijn informatie vergaren over het wel en wee van de IJspegel. De start van alle drie de klassen gaat goed. Er staat ongeveer 25 knopen wind en de stroom is er bijna uit. Om 11.40 uur is iedereen op weg naar de bovenboei.

Aan boord van de Albatros gaan we eerst aan de gebakken eieren en broodje bal. Dan komen de eerste spi’s alweer naar beneden. Nitro komt als eerste gevolgd door de Griel. IJsvogel verliest terrein door tobberijen met de spi. Triple P gaat als derde en dan gevolgd door de IJsvogel. Bij het tweede rondje zien we de spi van de Nitro samen met Triple P voorop. Ineens is de Nitro uit beeld. Er blijkt een gewonde aan boord. Giek tegen het hoofd en daardoor een hoofdwond. De boeienboot wordt erop af gestuurd en de gewonde komt veilig aan de wal voor een bezoekje aan het ziekenhuis. Nitro maakt zich maar op voor de tweede race. Triple P wint in tijd gevolgd door Griel en IJsvogel. Gecorrigeerd wint Triple P en wordt Griel tweede.

Triple PTriple P

Bij de Uniformklasse gaat de Jutter even terug naar de haven ivm een scheurtje in de genua. Zij komen voor de tweede race terug. Grace O Malley komt als eerste bij de benedenboei. Lucifer als tweede , daarna Figaro, Addixion en Happy. Addixion meldt dan ook dat het grootzeil is gescheurd en zij huiswaarts keren. De zeilmaker doet goede zaken. Bij de finish komt Grace O Mally als eerste over de lijn, Lucifer volgt. Gecorrigeerd wordt Grace 1 en Lucifer 2

Om 13.15 uur is er een nieuwe start. Carolien neemt het marifoonprotocol voor haar rekening. Een nieuw geluid op kanaal 72. De Tangoklasse vertrekt zonder problemen. Bij de Uniformklasse gaat Lucifer te vroeg, zij komen terug en zo gaat een ieder op weg naar de bovenboei. Ondertussen speuren wij de horizon af of we een beeld kunnen krijgen waar de Dual Handed zich bevinden. Heel in de verte zien we bootjes varen. Dat zullen ze wel zijn.

Wederom komt Triple P fier voorop naar beneden zetten. Nitro volgt met Griel en IJsvogel op de hielen. Er wordt hard gestreden. De wind is nog steeds rond de 22 knopen en de golven zitten rond de meter. De zon schijnt en het is uitstekend toeven op de Albatros. Voort gaat het weer met de wedstrijd. Triple P nog steeds voorop, met Nitro op de hielen. Griel zit er dichtbij met IJsvogel daar weer achter. Excellence is vijfde in de rij. Bij de finish wint Triple P weer in tijd. Gecorrigeerd is Triple P 1 en Nitro 2.

Bij de Uniformklasse is Lucifer vanwege achterstand door de X-vlag bezig met een inhaalrace. Grace O Malley blijft voorop maar in gecorrigeerd tijd wint deze keer de Lucifer, wordt Happy twee en Grace derde.
Ondertussen is de Elixir binnen en komt de So What ook in zicht. Zij hebben de 15 NM goed volbracht.

LuciferLucifer

En zo gaat een ieder weer naar de haven. Het zonnetje schijnt nog steeds en komt het lente gevoel al flink om de hoek kijken.

Op de wal zijn er geen protesten voor het protest comité, In At Sea doet Robert een leuke prijsuitreiking. De Atoomtop blijkt de IJspegel ernstig te verstoren. Op 23 maart mogen er geen wedstrijden plaats vinden. Wel jammer voor Obama, want een IJspegel is zeker het bekijken waard. Dan maar wedstrijden op 29 en 30 maart. Een heel weekend IJspegelen met na afloop op zaterdag lekkere visjes eten in het Spuigat. Het komt allemaal goed.

En vergeet niet op dinsdag naar de nabespreking te gaan. Eric van Vuuren (bekend van de TV met het kiten over de oceaan) doet de nabespreking naar aanleiding van de camera’s aan boord van de diverse boten.

Dit is de Albatros, uit!
Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: