Navigator Andrew Cape versterkt Team Brunel in Volvo Ocean Race 2014-15

Andrew CapeAndrew Cape (AUS), één van 's werelds meest gerespecteerde navigators, versterkt Team Brunel in de Volvo Ocean Race 2014-15. Met reeds vijf edities en een tweede plaats overall op zijn naam, begint de 51-jarige Australiër vol ambitie aan zijn zesde campagne. Samen met zijn voormalige schipper Bouwe Bekking gaat de ervaren zeezeiler voor het hoogst haalbare in het oceaanzeilen voor teams: de Volvo Ocean Race winnen.

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking is blij met de komst van Andrew Cape: 'We hebben zoveel races samen gezeild, ondermeer rond de wereld. We kennen elkaar dus erg goed. Capey is een topper. Hij heeft bijna alles gewonnen wat er te winnen valt, maar de Volvo Ocean Race ontbreekt op zijn CV. Naast de navigatie, is hij een geweldige zeiler met gevoel voor humor, die je met zijn opmerkingen aan het lachen brengt in de moeilijkste situaties."

Cape en Bekking bundelden al krachten met movistar in de 2005-06 Volvo Ocean Race. Een jaar later nam Cape samen met Alex Thomson deel aan de double handed Barcelona World Race 2007-08, waarin het duo als tweede eindigde. Cape had niet lang om bij te komen, want in het najaar maakte hij zijn opwachting bij Puma Ocean Racing Team voor de Volvo Ocean Race 2008-09. Zijn derde deelname aan één van 's werelds zwaarste rond de wereld races leverde de tweede plek overall op, zijn tot nu toe beste prestatie in de Volvo Ocean Race. In de laatste editie verscheen Cape met Team Telefónica aan de start.

Vervolgens verdween hij achter de schermen van een andere, prestigieuze rond de wereld race: de Vendee Globe 2012-13. Cape hielp zijn vroegere co-schipper Alex Thomson met zijn strategie voor de non-stop solo Vendee Globe, wat in de derde positie overall resulteerde.

Vanaf vandaag 3 februari 2014 keert Andrew Cape met Team Brunel terug naar zee. Zijn rol als navigator is fundamenteel voor de tactiek en strategie van het team. Hij verzamelt alle beschikbare, meteorologische informatie om daarmee de route zo goed mogelijk uit te zetten. Met zijn kennis van zes rond de wereld races, vijf overwinningen in de Sydney Hobart Races en de America's Cup op zijn naam, weet Cape als geen ander hoe hij zijn taak succesvol moet uitvoeren.

Cape: 'Het is fantastisch om bij zo'n goed team betrokken te zijn. De komende Volvo Ocean Race zal worden gewonnen door de zeilers aan boord. Ik kan niet wachten om het water op te gaan en te laten zien wat we in onze mars hebben."

Andrew Cape in de Volvo Ocean Race:

 • 2011-12 Team Telefónica
 • 2008-09 PUMA
 • 2005-06 movistar / Ericsson
 • 1997-98 Toshiba
 • 1993-94 Tokio

Andere hoogtepunten:

 • America's Cup - Alinghi, winnaar 2003
 • 2007 Barcelona World Race, 2e Hugo Boss
 • Admiral's Cup - 7 Admiral's Cup met twee overwinningen, UK en Nederlands team
 • Fastnet Race -12 races
 • Sydney to Hobart - 15 races, 3 handicap en 2 line honour zeges
 • Het 24-uur snelheidsrecord driemaal gebroken

America's Cup:

 • oneAustralia 1995
 • Alinghi 2003, winnaar

Wereldtitels

 • Mumm 36
 • IACC
 • IMS 50
 • 12Metre


Mini Transat 1999

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Diego Fructuoso / Team Telefonica

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: