IJspegel Race van 9 maart onder subtropische omstandigheden

IJspegel RaceEen prachtige zondagochtend op de Noordzee, het lijkt wel alsof al het slechte weer van de afgelopen IJspegels in een keer goedgemaakt wordt. Wat een vredig tafereel al die boten en een kleine rubberboot dat daar tussendoor stuitert, jawel, dat is Klaas Wiersma, fotograaf van de Waterkampioen.

Dan wordt de rust wreed verstoord……….…Hééé IJsvogel!! Een hoop geschreeuw bij de pin tijdens de eerste start van de ORC1. De pin is favoriet en in dit veld heeft iedereen dat in de gaten. IJsvogel schiet er om heen, Nitro haalt de pin net niet en Redan tackt achter IJsvogel en valt in het startschot over de lijn, Griel is te vroeg en moet achter aansluiten en het hele veld is weg.

Bij de ORC2 heeft Lucifer een vliegende start bij de pin op grote afstand gevolgd door de rest van het veld.

De dualhanded boten starten behoudend en dan is het tijd voor het wedstrijdcomité op de Albatros om van de subtropische omstandigheden te gaan genieten. Peter en Aly moeten zeilen in de Carieb maar gelukkig neemt Arjen de honneurs waar als wedstrijdleider en hanteert Caroline de marifoon.

IJspegel Trophy

Het is niet alleen qua weer een mooie dag maar ook qua wind en stroom. De wind komt uit de kust en zorgt voor windbanen terwijl de stroom kentert tijdens de wedstrijd. Ideale omstandigheden voor de doorgewinterde tactici onder de IJspegelaars om zich uit te leven.
De wind zakt er een beetje uit en Arjan besluit om na twee ronden af te korten bij de benedenton.

Bij de ORC1 pakt Triple-P de line honours en wint ook op handicap, Roaring-X komt als tweede over de lijn. Redan wordt tweede op handicap en Flying Dolphin pakt de derde plaats. Bij de ORC2 wint Addixion vóór Lucifer en Figaro.

In de tweede race kent de ORC1 een prachtige start, het hele veld ligt mooi opgelijnd en start binnen tien seconden na het startschot. Erik laat met Rosetta from the Rocks mooi zien hoe je een gat op de startlijn creëert en verdedigd. Nitro is te vroeg en draait, net als Triple die het zekere voor het onzekere neemt.

De ORC2 komt deze keer ook beter over de lijn, de Gouden Ruiter is goed weg bij het schip, Lucifer en Addixion zoeken elkaar op in het midden en Figaro steelt de pin. Jutter sluit de gelederen. Inmiddels is de wind weer wat aangetrokken en alle boten gaan voor drie ronden. Het zijn drie ronden van close racing en stuivertje wisselen met medium wind, een zéér dikke medium.

Ondertussen finisht de dual handedklasse, So What komt als eerste over de lijn, gevolgd door Elixer en Harpoen en dat is tegelijkertijd de uitslag op handicap.

Roaring-X pakt de line honours van ORC1, gevolgd door Nitro en Triple-P.
Op gecorrigeerde tijd wint Griel voor Nitro en de uitstekend varende Excellence Hodspur.

In de ORC2 wint AddiXion opnieuw voor Lucifer en Figaro en is daarmee goed voor de dagprijs in die klasse.

De ORC1 boten zitten zo dicht bij elkaar in de uitslag dat het kan gebeuren dat Redan met een tweede en een vierde plaats de dagprijs wint, net voor Griel, Nitro en Triple-P.

Spinnaker zeilen

Tijdens de nabespreking heeft Erik van Vuuren aan de hand van de on-board beelden van de Lenco cameraatjes weer tal van details aangegeven bij de verschillende boten die nog beter kunnen. Gijs Vlas combineerde de tracks van IJsvogel, Redan en Griel in het programma GPSactionReplay en kon zo de wedstrijd versneld afspelen en analyseren welke kant het beste was onder deze omstandigheden. Waarna we allemaal een stuk wijzer, ons weer kunnen opmaken voor de finale van de IJspegel 2013-2014: de AtoomCup. Een weekend vol wedstrijden op 29 en 30 maart.

Die AtoomCup staat open voor deelname van ORC/IRC gemeten schepen. Zij varen mee met de laatste 5 geplande wedstrijden voor de IJspegelTrophy deelnemers tijdens de zaterdag en zondag.

De AtoomCup is geïnspireerd door het noodzakelijke uitstel vanwege de Nuclear Safety Summit in Den Haag en ook ongemeten schepen die deelnamen aan de ijskegel winterserie kunnen inschrijven, zij varen de lange baan van de DH klasse. Het belooft een waardige finale van de IJspel Trophy winterserie te worden. Opgeven voor deelname via de website www.ijspegeltrophy.nl.

Tekst: Robbert Jockin

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: