Nederlandse catamaran zeilers ontdekken uitdaging in de Filipijnen

catamaran zeilersOp 15 maart starten George van Veen en Caroline Eigenraam de 14de Hobie Challenge in de Filipijnen. George die al enkele jaren zeilt in het Zeilteam van Klaas Huisjes heeft op de Filipijnen al aan diverse zeilwedstrijden deelgenomen. De Subic Bay - Borocay race, een offshore van meer dan 200 zeemijl lang, was echter nooit gezeild door een Nederlands team en dat stond hen wel aan.

George van Veen ging op zoek naar een zeilmaatje die dezelfde passie en ambitie had en kwam Caroline Eigenraam tegen tijdens de Vuurschepen Race van 2013. Caroline vaart sinds ander half jaar wedstrijden voor het Salty Dog team van René Bollen. Bij de kustzeilvereniging van ’s Gravenzande is Caroline door George uitgetest en getraind om nu als geolied team aan de start te komen op Malapascua Island.

Caroline EigenraamCaroline Eigenraam

Zelf heeft George de grote catamaran wedstrijden in Nederland gezeild zoals Rondje Texel en diverse malen de Westland cup bij zijn eigen vereniging.

Tussen een tal van buitenlandse zeilgrootheden staat het Nederlands team onder de naam Dutchies op de deelnemerslijst. We zien op de deelnemerslijst zelfs teams uit Australië en Nieuw Zeeland.

De inshore en offshore wedstrijden worden gevaren tussen de diverse eilanden die de Filipijnen rijk is. Ook naar de eilanden die deze winter zijn getroffen door de Tyfoon Haiyan. Hiermee krijgen de getroffen vissers een steun in de rug door de komst van dit evenement.

De Duchties gaan 5 manches varen. De offshores duren ongeveer 6-8 uur. Vooral de omschakeling van dag naar nacht binnen een kwartier is een gevaarlijke tegenstander. De zee verandert dan in tal van lichtjes. Dit zijn de vissers die met hun lamp, voorheen carbid, de vissen in hun netten lokken. Navigatieverlichting zoals vuurtorens en verlichte bakens zijn daar onbekend. Vandaar een vloot van begeleidingsschepen om eventueel verdwaalde zeilers naar land te loodsen.

Het team van George wordt dit jaar begeleid door de Kerida een 40 voet lange catamaran.

Op 25 maart hopen George en Caroline op Oton het catamaran zeilen in Nederland er een nieuwe uitdaging bij te geven.

Caroline en George zullen proberen het thuisfront via de sociale media op de hoogte te houden. Via hun blog of Facebook paina zullen er updates geplaatst worden.

Namens the Dutchies
Jan Verpalen, media -man

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: