Olympische kwalificatie Rio start in 2014

Olympische kwalificatie Rio 2016Het Watersportverbond heeft op 17 maart 2014, met iets meer dan 870 dagen te gaan tot de Olympische Spelen van Rio 2016, de nationale selectieprocedure goedgekeurd. De procedure is gericht op een faire, doorzichtige en tijdige aanwijzing zodat de gekwalificeerde sporters een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen kunnen genieten.

10 Olympische medailles, 380 zeilers
De Olympische Spelen kent tien Olympische zeilmedailles. Het IOC laat een maximum van slechts 380 zeilers (274 teams) toe. Per klasse mag een beperkt aantal landen deelnemen. Ieder geplaatst land mag slechts één deelnemer/team per klasse afvaardigen.

Drie gradaties
Voor alle Nederlandse zeilers, dus zowel voor de Delta Lloyd Kern- en Talentploeg als voor hen die op eigen initiatief opereren, geldt dat ze zich moeten kwalificeren door te voldoen aan drie verschillende prestatienormen:

  1. De sporter moet de nationale selectie van het Watersportverbond winnen (eis Watersportverbond)
  2. De sporter moet voldoen aan de NOC*NSF limiet (eis NOC*NSF)
  3. Het land moet geplaatst worden (eis IOC)

1) Nationale selectie
Ideaal gezien is de nationale selectie ruim voor het 2015 olympisch testevenement afgerond. Dan hebben de gekwalificeerde zeilers de mogelijkheid om dat testevent als een echte generale repetitie te gebruiken om zich zo vervolgens een heel jaar optimaal voor te bereiden. De nationale selectie kent, net als in voorgaande olympiades, drie systemen.

Systeem 1 en 2
Deze systemen geven teams de mogelijkheid de nationale selectie, op basis van twee internationale topresultaten, vroegtijdig te realiseren. Met systeem 1 kan dat al in 2014. Daarvoor wordt gekeken naar het opgetelde resultaat van het Rio Testevent in augustus en het ISAF WK Santander in september.

Als het resultaat in systeem 1 niet voldoet aan de hoge eis, treedt systeem 2 in werking. Daarin wordt gekeken naar het opgetelde resultaat van het Rio Testevent 2014 en een nader te bepalen evenement in 2015.

Systeem 1 en 2 zijn niet van toepassing op de dames 470 en Nacra17 klasse, omdat het hier ongewenst is de samenwerking van twee gelijkwaardige teams vroegtijdig te verstoren door een selectie.

Systeem 3
Dit systeem is gebaseerd op een eenvoudig puntensysteem. In dit systeem worden twee evenementen aangewezen, waarin het onderlinge resultaat de doorslag geeft.

Systeem 1,2 en 3
In bijgevoegd schema staat aangegeven welke systemen per discipline van toepassing zijn, alsmede meer informatie over de data van de evenementen, voor zover bekend.

Kwalificatie schema2) Land kwalificeren
De landenplaatsen worden aangewezen naar aanleiding van de resultaten op de Wereldkampioenschappen in 2014 (ISAF WK Santander) en onder andere de afzonderlijke WK’s per Olympische klasse in 2015. Klik hier voor het schema van de ISAF over landenkwalificatie.

3) NOC*NSF kwalificatie-eisen
Uitgangspunt bij het opstellen van de NOC*NSF prestatienormen is dat een sporter zich kwalificeert als hij/zij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste van de wereld in zijn of haar discipline te eindigen.

De kwalificatie-evenementen en -criteria van het NOC*NSF zijn bij het ter perse gaan van dit reglement nog niet definitief vastgesteld. Dit volgt uiterlijk september 2014, waarna het volledige selectiereglement richting voordracht voor Olympische Spelen 2016 zal worden vastgesteld.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: