Ronde om Texel: “Hard varen en het eiland rechts houden ook in 2014”

Ronde om TexelOp zaterdag 28 juni 2014 staat de 37ste editie van de legendarische Ronde om Texel op de agenda. De inschrijving voor deze internationale zeilwedstrijd voor catamarans start op 15 maart 2014. Ook tijdens de 37ste editie staat de zeiler weer centraal. De Ronde werd vorig jaar door full-time Olympisch zeiler Thijs Visser, nog treffend samengevat als: “Hard varen en het eiland rechts houden.”

Biggest catrace in the world, must voor liefhebbers
De organisatie is er dit jaar weer in geslaagd een zeilspektakel te organiseren die een must is voor alle catamaranzeilers en liefhebbers van zeil- en surfevenementen. De Ronde, die ook wel bekend staat als ‘the Biggest Catrace in the World’ vormt het hoogtepunt van een feestelijke zeilweek georganiseerd vanaf het strand bij Paal 17.

Focus op inhoud
In 1977 waren Martin van der Wal en Henk Koopman van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW) de eersten die het avontuur rond het Waddeneiland aandurfden. Met een Hobie Cat 16 kwamen ze rond. Het was toen een geweldige prestatie. De eerste rondetijden lagen tussen de 6 en 7 uur zeilen. De Ronde om Texel was van meet af aan een groot succes.

Traditie, kwaliteit, plezier en veiligheid
In 1978 verschenen er 84 catamarans aan de start, waarvan 68 boten de finish haalden. Tegenwoordig verschijnen er meer dan 400 boten aan de start en staat het Ronde-record op 2 uur, 7 minuten en 7 seconden. De organisatie van de 37ste Ronde om Texel koestert die historie en zet om die reden de zeiler centraal. De focus voor 2014 ligt op kwaliteit, meer plezier en bovenal veiligheid voor de deelnemers.

Nieuwe economie, nieuwe doelstellingen
De Ronde om Texel is bovenal een zeilfestijn voor alle deelnemers en voor de duizenden toeschouwers en voor fans die het thuis online willen volgen. Voorzitter Willem Hemelraad legt uit:
“In deze economisch moeilijke tijden is het weer gelukt om de 37ste Ronde om Texel Zeilweek te organiseren. Dit is alleen mogelijk dankzij de samenwerking met Kustzeilvereniging De Cocksdorp en Westerslag, de onbaatzuchtige inzet van vele vrijwilligers, het inschrijfgeld van de deelnemers, de gulle bijdragen van bedrijven, de vrienden van de Ronde en de gemeente Texel, die allen de Ronde een warm hart toedragen.”

‘Toekomstvisie’ met hoofdsponsor?
De voorzitter van de Ronde om Texel, Willem Hemelraad, heeft daar een heldere visie over: “Uiteraard heeft de organisatie meer dan voldoende ambitie en visie om de Ronde om Texel uit te bouwen tot een spectaculaire extreme zeil- en surfweek waar nog meer fans online en offline de races kunnen volgen." Hemelraad vervolgt: “Dit soort doelstellingen is belangrijk voor de groei en continuïteit, maar die kunnen we pas realiseren als nieuwe partners instappen die bereid zijn mee te investeren in een nog grotere groep deelnemers aan de Ronde om Texel.”

Inschrijving start 15 maart 2014
Voor alle liefhebbers: de inschrijving start op 15 maart. Zie daarvoor www.roundtexel.com. Klik wedstrijd en selecteer ‘inschrijven’.

De Ronde blijft Koningsnummer
De Ronde is het Koningsnummer van de Ronde om Texel Zeilweek, waarin nog een aantal andere inspirerende toertochten plaatsvinden zoals de Horstocht en de Tocht rond de Noord. In deze toertochten komt de recreatieve zeiler uitstekend aan zijn trekken.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: