Zeilers Delta Lloyd Kernploeg klaar voor 2014 seizoen

Zeilers Delta Lloyd KernploegHet Europese zeilseizoen start op 29 maart tijdens de Sofia Cup Wereldbekerwedstrijden op Palma de Mallorca. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn tijdens de wintermaanden veel van huis om zich voor te bereiden op het seizoen. Op weg naar Rio 2016 mogen de Nederlandse topzeilers in de winter geen seconde onbenut laten om de concurrentie voor te blijven.

Trainen op specifieke omstandigheden
Trainen voor een piekevenement, zoals dit jaar het ISAF WK in Santander in september, gaat het beste wanneer zeilers trainen in vergelijkbare omstandigheden als waarin ze moeten presteren. Qua wind, golven maar ook qua kleding is het belangrijk dat je in een omgeving traint die zo dicht mogelijk aansluit bij de omstandigheden van die piekevenementen.

Bouwmeester zoekt bewust licht weer
Marit Bouwmeester, Laser Radiaal zeilster, heeft in januari dit jaar heel bewust lichtweer omstandigheden opgezocht tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Serge Kats, manager Topsport: “In de winter zijn onze zeilers om bovengenoemde redenen veel in het buitenland en na het WK 2014 in Santander zullen de trainingslocaties steeds meer geselecteerd worden op vergelijkbare omstandigheden zoals die in Rio.”

RIjsselberge "Ook Nieuw Zeeland kan heel efficiënt zijn"
De 49er FX en de Laser-zeilers brengen, net zo als de windsurfers Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe, veel tijd door in Nieuw-Zeeland deze winter. Deels vanwege aanwezigheid van trainingspartners, en deels omdat de coaches van zowel de Laser-zeilers als van de windsurfers uit Nieuw-Zeeland afkomstig zijn, waardoor de toegang tot faciliteiten gemakkelijk en betaalbaar is.

Den Haag blijft thuisbasis
De thuisbasis van de Delta Lloyd Kern- en Talentploeg is de Watersportverbond Topzeilacademie in Den Haag. Van april tot november zijn de topzeilers veel in Scheveningen. De meeste topsporters en met name talenten wonen en werken in de buurt van Scheveningen en ze hebben daar hun eigen faciliteiten en gym met krachttrainers.

Delta Lloyd Kern en Talentploeg Delta Lloyd Kern en Talentploeg

Den Haag Internationale Topzeilacademie in trek bij buitenlanders
Serge Kats, manager Topsport, vervolgt: “In de zomer en het najaar zijn juist de faciliteiten van de Topzeilacademie in Den Haag interessant voor veel buitenlandse zeilers en windsurfers. Zo hebben in 2013 het RS-X windsurfteam uit Hong Kong en de wereldkampioenes 49erFX uit Nieuw-Zeeland, als sparringpartners, gebruik gemaakt van onze faciliteiten. Meer en meer zien internationale teams onze trainingslocatie als thuisbasis voor het Europese zeilseizoen.”

Nacra 17 trainde in Marokko
Niet elke zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg heeft de luxe van een trainingspartner. Voor enkele teams is zelfs één trainingspartner niet genoeg om een optimaal programma te kunnen draaien. De Nacra 17 teams trainden deze winter bijvoorbeeld in Marokko. Dat lijkt een ongebruikelijke locatie. Maar aangezien de Fransen daar trainen verzamelen zich daar de beste Nacra 17 teams van de wereld, in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die later dit jaar op het WK in Santander.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: