Race of the Classics open dag en showstart

Race of the ClassicsOp maandag 31 maart staan ruim 500 studenten in de Rotterdamse Veerhaven aan de start van de 26e editie van de grootste zeilregatta voor studenten van Europa: De Race of the Classics. Honderden studenten, verdeeld over 22 teams, trotseren een week lang de Noordzee op klassieke zeilschepen en strijden onder andere om de felbegeerde eerste plaats in het wedstrijdklassement.

Het doel van de race is de oversteek naar Engeland te maken. Hierna hijst de regatta de zeilen richting Brugge om via IJmuiden op zondag 6 april in Amsterdam te finishen aan de Sumatrakade.

Geschiedenis
De ‘Rees’, zoals deelnemers de wedstrijd graag noemen, is 26 jaar geleden bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende steden en opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie van de Race of the Classics er tevens naar het contact tussen studenten en het bedrijfsleven te stimuleren. Daarnaast spelen plezier en competitie een belangrijke rol bij de wedstrijd. Waar er 26 jaar geleden maar vier klassieke schepen meevoeren, is dit evenement nu uitgegroeid tot Europa’s grootste zeilwedstrijd tussen universiteiten en hogescholen. Dit jaar zetten 13 enthousiaste studenten uit verschillende steden, met affiniteit voor organiseren en zeilen, zich een jaar lang in om een prachtig evenement neer te zetten.

Meer dan alleen zeilen
Tijdens de Race of the Classics staan zeilen en de competitie tussen Nederlandse Universiteiten en Hogescholen centraal. Deze zeilwedstrijd is een onvergetelijke ervaring voor studenten en een verrijking van hun studententijd. Het ‘Rees-gevoel’, een bijna onbeschrijflijk en uniek gevoel van vrijheid, saamhorigheid en levenslust, kennen alleen (ex-)deelnemers. Onder de bezielende leiding van de schippers ervaren de studenten - gedurende de race de vormen zij de bemanning - het reilen en zeilen van varen op de Noordzee op met klassieke schepen. Daarnaast bevordert de Race het netwerken tussen de deelnemende studenten onderling en het bedrijfsleven.

Teams
Vrijwel iedere studentenstad in Nederland wordt vertegenwoordigd door een eigen teams of soms meerdere teams. Universiteiten en Hogescholen uit de volgende steden worden dit jaar door één of meer teams vertegenwoordigd: Amsterdam (4), Utrecht (2), Rotterdam (2), Leeuwarden (2), Den-Haag, Eindhoven, Nijmegen, Twente, Wageningen, Groningen, Maastricht, Breukelen en Driebergen. Daarnaast zeilen ook een interstedelijk team en een team namens de Nederlandse Marine mee. Het 22e schip wordt bemand door de organisatie.

Open Dag
Datum: zondag 30 maart 2014
Tijd: 11.00-17.00 u.
Locatie: Rotterdamse Veerhaven voor het Havenkantoor (kruising Veerkade en Westplein)

Heeft u altijd al graag een klassiek zeilschip van binnen en buiten willen bewonderen? Schroom dan niet een kijkje te nemen op de Open Dag in de Veerhaven te Rotterdam voor een uniek uitzicht op tweeëntwintig klassieke zeilschepen. Onder het genot van live jazz muziek kunt u een drankje bij de buitenbar drinken, de standjes met nautische artikelen bekijken en genieten van het entertainment. Uiteraard ontbreken dit jaar de poffertjeskraam en palingrokerij naast de vele andere standjes niet.

Voor degenen die hun zeebenen op de proef willen stellen, is er een tocht op de Zephyr, een mooi authentiek zeilschip uit 1931, of de mogelijkheid tot mastklimmen op de Morgenster.
Nieuwsgierige bezoekers kunnen hun kennis over de schepen en de Veerhaven verrijken door middel van een speurtocht. Voor meer informatie over het evenement kunt u terecht bij de Organisatie, die u met liefde meer vertelt over de Race of the Classics.
Het jongere publiek hoeft zich niet te vervelen in aanwezigheid van een schmink-hoek, suikerspinkraam, een kinderspeurtocht en een springkussen. Wij verwelkomen u graag komende zondag om sfeer te komen proeven de dag voordat dit unieke evenement van start gaat.

Showstart
Datum: maandag 31 maart 2014
Tijd: 10.00 u.
Locatie: Rotterdamse Veerhaven

Op maandag 31 maart geeft de Koninklijke Marine met authentieke boordkanonnen op de Zr. Ms. Urania in de Rotterdamse Veerhaven het startschot voor de Race.
Niemand minder dan oud-zwemkampioene en –politica Erica Terpstra zal het startshot geven. Voorafgaande (10:00-11:00h) aan het startschot zal er door diverse sprekers worden gespeecht. Mw. Terpstra zal om 10.00 uur naast kantoor de Maas een toespraak houden voor alle deelnemers en andere aanwezigen. Na het startshot om 12.00 uur presenteren alle 22 schepen zich met gehesen zeilen tijdens een spectaculaire showstart langs de Erasmusbrug en de Veerhaven. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond zorgt dit voor een prachtig schouwspel. Hierna vaart de vloot door naar open zee en strijden de schippers, de bemanning en de studenten om de Challenge Cup, het Gouden Kompas, de Media Award en de Race Achievement Award (RAA).

Beide evenementen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

www.rotc.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: