America’s Cup krijgt vijf Emmy Award nominaties

America’s CupDe America’s cup 2013 staat ons nog glashelder voor de geest. Niet alleen om de ongemeen spannende finale maar vooral vanwege de algemene interesse. Vanaf 22:00 u stromen de sms’sen van niet zeilende vrienden binnen. Spannend hè! en Zitten jullie klaar? Aanvankelijk verrast het ons. Toch is het niet zo verwonderlijk want voor de eerste keer in de zeilwedstrijdgeschiedenis is men er in geslaagd om een race aanschouwelijk te maken voor een groot publiek.

Wie zijn die techneuten verantwoordelijk voor de schitterende visualisatie waardoor de wedstrijden opeens voor iedereen toegankelijk werden? Wie zijn die grafici die ons adagium “Thinking Made Visual” gestalte wisten te geven? Wij, multimediafanaten in hart en nieren vonden hun werk alvast grensverleggend.

Stan Honey, verantwoordelijk voor de technologie achter de race, stelde bij de planning van deze America’s Cup de beleving van de kijkers centraal. Een spannende televisie-ervaring was prioritair. De Media Productie van de 34ste America's Cup heeft nu terecht vijf Emmy Award nominaties in de wacht gesleept.

America's Cup TV studioAmerica's Cup TV studio

De nominaties

  • Outstanding Live Sports Special
  • Outstanding New Approaches - Sports Event Dekking - Official App
  • Outstanding Technical Team Remote
  • Outstanding Live Event Audio / Sound
  • De George Wensel Technical Achievement Award

Door de nominaties wordt stilaan duidelijk dat de America’s Cup nu definitief ervaren wordt als een televisie -en dus populaire sport. Dit heeft een belangrijk gevolg, de zeilsport in het algemeen wordt hierdoor meer gewaardeerd.

Interactieve zeil apps
Voor de multimedia fanaten onder ons, de app voor iOS en Android werd genomineerd in de categorie Outstanding New Approaches. Deze app stelde de gebruiker in staat om de race live te volgen via video, race animatie of tekst updates. De gebruiker kon kiezen uit verschillende audio streams inclusief commentaar. Zelfs on–board audio van elk van de deelnemende teams was beschikbaar. Gebruikers konden ook commentaar posten en chatten.

America's Cup appsAmerica's Cup apps

Grafische weergave maakt race-tactiek duidelijk
AC Liveline , de baanbrekende grafische technologie die het mogelijk maakte om informatie te embedden in een life uitzending won al eerder een Emmy Award. Deze keer werden ze opnieuw genomineerd in dezelfde categorie omwille van de ontwikkeling van een nieuwe functie.
Weet u nog, de indrukwekkende grafische weergave van de stroom van de wind over de reusachtige wingsails van de America's Cuppers?
Het toevoegen van deze extra dimensie van informatie zorgde ervoor dat de kijkers de race-tactiek begrepen. Wat tot hiertoe een extreem ontoegankelijk event was, bleek opeens zelfs voor niet-zeilers uitermate spannend en bevattelijk.

De 35ste Sports Emmy Awards vindt plaats op 6 mei in New York .

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: