MUSTO lanceert eerste thermostatisch geregeld zeilpak (video)

  • Author: Kat
    Date: di, 01/04/2014 - 23:59
    Tags:

1 aprilMUSTO heeft het klaargespeeld om het eerste thermostatisch geregeld pak te ontwikkelen. Het pak wordt op dit ogenblik getest in samenwerking met het Abu Dhabi Ocean Racing Team. Het pak, de PCC, valt binnen het HPX pro gamma en is speciaal ontwikkeld om aan de specifieke behoeftes van de professionele oceaan zeiler te voldoen.

De baanbrekende technologie werd gebaseerd op ontwikkelingen binnen de ruimtevaartsector. Het lichtgewicht, waterdicht en ademend pak is volledig stretch en zit uitermate comfortabel. De bemanning van de Abu Dhabi zal dus in staat zijn om zelfs in extreme situaties een aangename lichaamstemperatuur van 37° te kunnen blijven handhaven, ongeacht de condities en dit gedurende de volledige 38739 mijl durende race.

Om de pakken aan boord te activeren zal de Abu Dhabi Ocean Racing crew zich aansluiten op de master PCC. Eenmaal aangesloten, kunnen de bemanningsleden inloggen om de gewenste temperatuur door te geven door middel van een digitale thermostaat ingebouwd in de onderarm van het pak .

De lithium batterij maakt het mogelijk om de warmte te behouden gedurende twee uur. Ook als er geen verbinding is of als de zeilers zich moeten loskoppelen tijdens een aflossing van de wacht of als ze de cockpit moeten verlaten om zeilwijzigingen door te voeren, wordt een constante handhaving van de lichaamstemperatuur gewaarborgd.

Een extra voordeel van de lichtgewicht pakken in vergelijking met de traditionele offshore- uitrusting is de ongekende bewegingsvrijheid en de enorme gewichtsbesparing die deze innovatie met zich meebrengt.

Nigel Musto, voorzitter van MUSTO, zegt: "Jarenlang hebben we geprobeerd om zeilkleding in gewicht te laten verminderen met behoud van prestaties . Met de innovatieve Abu Dhabi PCC pakken hebben we niet alleen een aanzienlijke gewichtsreductie bereikt maar ook verbeterde prestaties doordat de zeilers een consistente spier temperatuur kunnen handhaven daardoor recupereren ze veel sneller. Deze prestatieverbeteringen zijn een niet te onderschatten troef in extreme omstandigheden."

De eerste reacties van de bemanning van het Abu Dhabi Ocean Racing Team aan boord van Azzam waren unaniem. De respons was zo overweldigend positief dat we niet konden wachten om het PCC pak te onthullen .

Enkele reacties:
"In de nieuwe one-design wereld van de Volvo Ocean Race is elke vermindering van gewicht of elke verbetering van prestaties goud waard. Deze offshore- kleding is een grote doorbraak die het verschil tussen winnen en verliezen kan maken."

"Ik ben er zeker van dat de MUSTO PCC Suit een echte game-changer is. Ik kan niet wachten om de afgewerkte versie te dragen bij de start in oktober. We zijn nu in staat om de wereld rond te varen in ons eigen microklimaat. Dit wordt ongetwijfeld de meest comfortabele Volvo Ocean Race die ik ooit heb gedaan."

Voor MUSTO vertegenwoordigt de doorbraak een nieuwe aanpak van het offshore zeilkleding ontwerp. De Abu Dhabi PCC pakken zullen de komende vier maanden verdere tests en aanpassingen ondergaan. MUSTO is van plan om de nieuwe pakken in de winkel te hebben tegen het eind van juni 2015.

Let the spice flow...
Dune

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: