Afterguard: Een bril als Virtuele Tacticus

  • Author: Kat
    Date: vr, 11/04/2014 - 09:11
    Tags:

AfterguardWij, fans van science fiction films als IRobot en Terminator zouden ons als eerste kandidaat stellen om een binaire arm te laten installeren of een chip te laten implanteren. Bijgevolg zijn we natuurlijk hélemààl weg van de HUD. De HUD of de Heads Up Display werd ontworpen door Afterguard Marine en omvat nieuwe navigatie technologie die ook tactisch kan worden ingezet.

In het kort gezegd een slimme bril die ons vertelt wanneer we overstag moeten, hoe snel we lopen en nog veel meer. Na de smart car en de smart phone nu dus ook de smart glass.

Voor het eerste gebruikt tijdens de America's Cup
Een eerste versie van de Afterguard HUD werdt al gebruikt tijdens de America’s cup in Valencia in 2007 door Spithill. Het scherm dat Jimmy gebruikte was baanbrekend maar het prototype was totaal ongeschikt voor massa productie. De glazen werden hard-wired aan een computer verbonden en deze moest vervolgens worden vervoerd in een rugzak. Het was een omvangrijk en technisch gebeuren. Er was dus nog een lange weg te gaan vooraleer de geheime HUD zonnebril met bijhorende rugzak uiteindelijk op de toonbank kon belanden.

Vandaag is de technologie ingebouwd in de glazen zelf. De bril bevat geen draden meer en rugzakken zijn al helemaal niet aan de orde. Er is geen technische ervaring nodig om ermee te werken en bovendien is de bril eenvoudig te koppelen met de bestaande navigatie instrumenten. Dankzij de wifi technologie is men er in geslaagd om een Heads-Up-Display te ontwikkelen die klein, licht en krachtig is. De gebruiker moet dus totaal niet inboeten aan mobiliteit.

AfterguardVirtuele tacticus
Het meest intrigerende aan de Afterguard bril is wellicht de "Virtual Tacticus” functie. Deze functie laat toe te zien of je daadwerkelijk een veilige stuurboord tack kan doen en dit zonder een tablet om je hals of zonder een tacticus op het achterdek die in je nek staat te hijgen.

Dat klinkt alvast veelbelovend maar hoe kunnen in godsnaam een aantal sensoren, processoren en wat software deze complexe taak volbrengen en vooral hoe nauwkeurig en betrouwbaar is die bril?

De Virtual Tacticus werkt eenvoudig en intuïtief maar het achterliggende systeem is heel wat ingewikkelder. De Afterguard Display integreert een versnellingsmeter met 9 assen gecombineerd met een magnetometer die heel precies de bewegingen van je hoofd volgt. Deze info wordt verbonden met informatie van de boot instrumentatie.
Via deze gegevens weet het systeem welke richting je zoekt en wat de boot doet ten opzichte van de voorwaarden en doelstellingen.

De magie van de Virtual Tacticus is dat, als je je hoofd draait en herhaaldelijk naar een merkteken of een andere boot kijkt, de bril vanuit deze bewegingen, samen met de instrumentale gegevens, conclusies trekt en zo een beslissing neemt.
Het Afterguard systeem haalt de nodige andere gegevens rechtstreeks van de instrumenten aan boord. Alle informatie die u ziet in de HUD is in overeenstemming met wat je op de boordinstrumenten ziet. De HUD heeft echter ook eigen sensoren voor data die niet beschikbaar zijn via de instrumenten aan boord. Op dit ogenblik is het echter nog niet mogelijk om alle gegevens op het dashboard te laten zien.

Afterguard displayMet extra batterijen ook geschikt voor offshore race
Het systeem is zeer energiezuinig ontworpen. Gebruikers kunnen de bril tussen de 4 à 6 uur onafgebroken gebruiken dankzij één batterij. De accu's zelf zijn uitwisselbaar, dus met een paar reserve batterijen houdt de Afterguard zich ook goed tijdens lange offshore-races.

De bril is bestand tegen spatten, maar kan geen volledige onderdompeling aan. Er wordt echter gespeeld met het idee om een volledig waterdichte HUD te ontwikkelen die eventueel geschikt is voor kite boarders en windsurfers . Bovendien is de HUD uitgerust met een ingebouwde HD-camera, wat interessant is voor coaching en debriefing.

Waarom geen alliantie met Googles Glass?
Dit ruikt allemaal zeer sterk naar de Google Glass die wij een paar weken geleden al mochten proberen. Wij vragen ons bijgevolg af waarom Afterguard geen samenwerkingsverband is aangegaan met Google. Een app ontwikkelen die je kan koppelen aan de Google Glass was volgens ons een logische optie geweest. De HUD had dan zelfs bediend kunnen worden via spraaktechnologie.

De HUD is ongeveer even duur als de Google Glass, het beest kost op dit ogenblik 1366,62 euro i.p.v. 1798,41 euro dit omdat er korting wordt gegeven aan early adopters. De Google Glass heb je voor 1600 euro. Benieuwd of we een HUD mogen proberen. We laten het in ieder geval weten.

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: