Dirk de Ridder geschorst voor 4 jaar door ISAF

Dirk de RidderVolgens het ANP is de professionele zeiler Dirk de Ridder (NED) door de internationale zeilfederatie ISAF voor vier jaar geschorst, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat betekent dat de wedstrijdzeiler voor deze periode niet mag deelnemen aan zeilwedstrijden onder auspiciën van het ISAF.

De straf voor De Ridder is opvallend zwaar. Het contract dat voor hem klaarlag bij het Volvo Ocean Race-team van Abu Dhabi kan de vuilbak in.

Dirk De Ridder, die deel uitmaakte van America's Cup finalist Oracle Team USA, werd in september vorig jaar vlak voor het begin van de finale door de internationale jury van de America's Cup uitgesloten van deelname op basis van regel 69 Racing Rules for Sailing, een grove overtreding van eerlijk zeilen.

Dirk De Ridder zou opdracht hebben gegeven om extra gewicht toe te voegen aan de Team Oracle USA AC45 catamaran tijdens de voorronden. Dat was volgens het America's Cup zeilreglement niet toegestaan.

Hoewel de Nederlandse Zeilraad van het Watersportverbond De Ridder niet extra strafte, doet de ISAF dat nu dus wel. De Ridder, die geen commentaar wilde geven, overweegt om in hoger beroep te gaan.

In de zaak van het toevoegen van extra gewicht aan prototypes van Oracle zijn ook twee Nieuw-Zeelanders op dezelfde manier als De Ridder bestraft. Mocht de beroepscommissie van de ISAF de sanctie van de tuchtcommissie overnemen, kan het drietal nog naar het internationaal sporttribunaal (CAS) stappen.

UPDATE 16/4/14
Volgens cnsnews.com is Dirk de Ridder geschorst voor 5 jaar, verliest hij daarmee een Volvo Ocean race contract van $500.000 en is hij gebannen uit de America's van 2017.
http://cnsnews.com/news/article/ap-sources-cup-sailor-de-ridder-suspend…

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: