Team Gert van der Heijden wint laatste stage Team Heiner Spring Match Race

Team Heiner Spring Match Race 2014Op zondag 13 april is in Lelystad de laatste ‘stage’ in de Team Heiner Spring Match Race gezeild. Deze stage – de vierde in de rij - bestond uit één dag. Het was een Nederlands onderonsje met in totaal zes Nederlandse teams, waaronder een flink aantal bekenden maar ook een geheel nieuw team.

Uitdagende omstandigheden
De wind zorgde voor een interessante match racing dag. Met gemiddeld 15 tot 16 knopen wind uit westelijke richting moesten de teams flink aanpoten op het water. Zeker het zeilen onder spinaker en het zetten van de spinaker boom was voor sommige teams een flinke uitdaging. Daarmee vormde de boothandling eigenlijk de doorslaggevende factor: wie dat goed onder de knie had, had een flinke voorsprong in de wedstrijden. Goede boothandling blijft de basis van match racing.

Pre-starts veelal bepalend
De meeste wedstrijden werden al tijdens de pre-starts bepaald. Het team dat met voorsprong uit de pre start kwam, wist deze voorsprong veelal te behouden in de rest van de wedstrijd, tenzij er nog een penalty openstond uit het begin van de wedstrijd. De umpires hebben echter vrij weinig penalties uitgedeeld; er werd over het algemeen netjes gevaren.

De Round Robin met 15 matches werd mooi volgens schema afgewerkt. Daarna volgden de kleine finale en de grote finale volgens ‘best of three’. De teams van Frans Hin en Dirk Jan Korpershoek streden in de kleine finale om de derde en vierde plaats. Het ging in de eerste twee wedstrijden mooi gelijk op, maar in de derde wedstrijd won Frans Hin met voorsprong, waarmee het 2-1 werd. De grote finale ging tussen het team van Gert van der Heijden en het Valk Welding Matchrace Team onder leiding van Sander Chu.

In de eerste wedstrijd verloor Van der Heijden de pre-start. Hij kreeg een penalty doordat hij Chu te weinig ruimte gaf; daarmee verloor hij de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd schreef Van der Heijden op zijn naam. In de laatste beslissende wedstrijd ging het er spannend aan toe. Uiteindelijk kwam Van der Heijden als eerste over de finishlijn en kan zich daarmee winnaar noemen van de laatste stage van de Team Heiner Spring Match Race serie 2014. Het team van Gert van der Heijden bestond verder uit Douwe Broekens, Mijke Lievens, Anton Groefsema en Pieter van der Plas.

De einduitslag:
1. Team Gert van der Heijden
2. Team Valk Welding Matchrace Team (met schipper Sander Chu)
3. Team Frans Hin
4. Team Dirk Jan Korpershoek
5. She Sails (met schipper Anne-Christianne Kentgens)
6. Team Henrik Hellman

Team Gert van der Heijden (de winnaars)Team Gert van der Heijden (de winnaars)

Met deze laatste ‘stage’ ronden wij de Team Heiner Spring Match Race serie 2014 af. De serie heeft veel mooie wedstrijden opgeleverd en heeft ook een aantal spannende momenten op het water gekend, maar werd bovenal gekenmerkt door veel sportiviteit en zeilplezier. Wij bedanken graag alle umpires en wedstrijdleiders die zich enorm hebben ingezet om alle wedstrijden mogelijk te maken. De Team Heiner Spring Match Race is de voorloper van het Batavia Stad NK Match Racing, het Open Nederlands Kampioenschap, welke gehouden wordt op 9, 10 en 11 mei 2014.

Tekst: Helga Oosterkamp

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: