Dongfeng haalt als eerste Volvo Ocean Race kwalificatienormen

DongfengHet eerste team dat zich officieel kwalificeert voor de Volvo Ocean Race van 2014-15 is het Dongfeng Race Team. De bevestiging kwam rechtstreeks van Jack Lloyd, de Race Director van de Volvo Ocean Race. Na de recente 18 daagse training van Team Dongfeng voldeed het aan alle officiële kwalificatie-eisen. 2000 nautische mijl non-stop met 60 % van de bemanningsleden aan boord.

Hoewel de bemanning het geweldig vindt om een stapje dichter bij het doel te komen, is er ook een schaduwkant. Twee leden (Liu Xue en Zhang Yiran) besloten na de training om uit het team te stappen.

Schipper Charles Caudrelier verklaarde teleurgesteld te zijn maar heeft begrip voor hun keuze, “Het zijn twee mannen met de juiste houding en veel ervaring. Maar de race is anders dan alles wat ze tot hiertoe gedaan hebben. Ik begrijp hun keuze, ook al ben ik teleurgesteld. Dit is de Volvo Ocean Race, als je last hebt van zeeziekte die je maar niet kan overwinnen of als je niet klaar bent om zulke extreme uitdagingen aan te gaan, dan is het nu tijd om dat te zeggen.”

Veel potentieel in Chinese bemanningsleden
De prestaties van de vier andere Chinese bemanningsleden - Kit, Horatius, Wolf en Liu Ming – zijn bemoedigend. Ze gingen goed om met de dikwijls moeilijke en veeleisende omstandigheden aan boord tijdens de training. Deze vier zullen aan boord van de Volvo Ocean 65 Dongfeng functioneren naast de westerse crew tijdens de komende trans-Atlantische tocht vanuit Newport, USA naar Lorient, Frankrijk.

Teambaas Bruno Dubois: “We zullen in volle race-modus deze trans-Atlantische tocht ondernemen. Dit zal weer een grote stap zijn voor onze Chinese bemanning. Hoe meer we met hen varen hoe meer potentieel we zien. We zijn ervan overtuigd dat gedurende de volgende race en in toekomstige edities Chinese zeelieden een grote toekomst hebben in de veeleisende discipline van het offshore racen.”

Trans- Atlantische training
Het team kijkt nu uit naar de trans-Atlantische training. Deze zal één van de belangrijkste onderdelen zijn van het opleidingsprogramma dat voor de bemanning is uitgestippeld om er voor te zorgen dat het juiste team aan de start verschijnt in oktober.

De VO65 Dongfeng wordt op 22 april verscheept vanuit Hong Kong naar de Verenigde Staten en zal aankomen rond 20 mei. Vandaar gaat het schip in training van Newport, USA naar Lorient, Frankrijk.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: