Ongewilde anarchie tijdens 1e WAR

Ongewilde anarchieDe eerste WAR van dit jaar van Flevomare was een prachtige zeilavond met ruim 40 boten aan de start. Helaas eindigde de wedstrijd in een deceptie omdat een van de boeien (IJM9; zie noot 1) in een nieuwe baan er niet lag. Volgens de Centrale Meldpost IJsselmeergebied zou de boei er gewoon moeten liggen.

Omdat de vloot ook nog om een gemarkeerd baggergebied moest varen, rondde een deel van de vloot een kleine groene boei ten zuiden van de vermeende IJM9 en een ander deel een ander groene boei ten noorden van de IJM9. De groene boeien staan niet op de meest recente kaarten. Gevolg was een overbezet marifoonkanaal 13, waarbij ook “een algehele anarchie” gepredikt werd.

Voor de wedstrijdcommissie aanleiding om aan het eind van de avond wel een klassement per klasse op te maken, maar dat de wedstrijd niet gaat mee tellen voor het klassement.

Al met al een geweldige heerlijke training. Grootste verrassing was het eerste optreden met een 1e plaats van de Facet (Dehler 33 van Ralph Kaasschieter) in de ORC-2, gevolgd door de Moshulu en Adios. Nieuwkomer Texas (IMS 40 van Marinus Bakker pakte de 2e plaats achter de SixPack in de ORC-1. The Fox was hier 3e. In de ORC-3 begon de White Hakw waar zij vorig jaar eindigde met een overwinning, gevolgd door Team SailSelect en Maatskip. In de SW-klasse was net als vorig jaar French Connection de snelste, voor City en Blauwe Iris.

De uitslag is te vinden op http://flevomare.nl/uitslag.php

Noot:

  1. In het vaargebied van de WAR is zeer recent de Sportboei K neergelegd. De bedoeling van deze boei is dat nu de boeien in vaargeul Amsterdam –Lelystad nu niet meer gebruikt zullen worden als rondingsboeien. Gevolg is wel dat de wedstrijdcommissie de laatste dagen voor de start van de 1e WAR druk bezig is geweest om nieuwe banen te bedenken. De te ronden boei IJM9 staat normaal op alle kaarten. Het gegeven dat deze er nu niet meer ligt en dat dit ook bij de Centrale Meldpost niet bekend was, zorgde voor de nodige verwaaring.
  2. Het feit dat niet alle gestarte boten in de uitslag zijn opgenomen wordt veroorzaakt doordat de boten zich te laat hadden aangemeld afgelopen woensdag.

Tekst: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: