Standaard Type Rating (STR) verlaagt instap in ORC

  • Author: Ice
    Date: vr, 25/04/2014 - 18:18

Standaard Type RatingVeel zeilers van clubwedstrijden zouden best eens aan een nationaal evenement onder ORC Club willen meedoen om de sfeer op het water te proeven en van het walgebeuren te genieten. Dan is een ORC meetbrief echter verplicht en daaraan zijn kosten verbonden en het meten van de boot vereist ook nog wat inspanningen.

Die inspanningen en kosten willen ze wel maken, maar is het zeilen in de ORC bij nationale wedstrijden en de 24-uurs nu echt leuk en is het de moeite waard? De Noordzee Club is al een lange tijd bezig om hiervoor een oplossing te zoeken en in samenwerking met het Watersportverbond is het gelukt om de Standaard Type Rating (STR) in te voeren.

Deze STR kan worden verleend aan ongemeten serieschepen, zodat ze maximaal twee maal per jaar aan ORC wedstrijden kunnen deelnemen. Het Rating Office van het Watersportverbond maakt van veel voorkomende serieschepen in Nederland een z.g. RMS file, waaruit organiserende verenigingen de handicaps kunnen halen om deze boten in de ORC mee te laten doen en in de uitslag te kunnen opnemen.

Bij voldoende inschrijvingen in STR kan voor deze boten zelfs een apart startveld worden gecreëerd. Zo is het zelfs mogelijk voor ongemeten schepen om triple number offshore en inshore te zeilen.

Mocht een boot inschrijven die niet in de RMS file staat, dan kan de organisatie contact opnemen met het Rating Office die dan zal aangeven of de betreffende boot alsnog een STR kan krijgen. Bij het bepalen van de STR wordt uitgegaan van spinnaker configuratie en standaard (folder) zeilmaten en gewicht. Het aanvragen van een ORC meetbrief zal de rating ongetwijfeld verlagen en zo hoopt de Noordzee Club op meer ORC meetbrieven.

De Noordzeeclub heeft via haar Technische Commissie de verantwoordelijkheid en de controle. Er is een Reglement STR gemaakt en aan de hand daarvan zal worden gecontroleerd of alles volgens die regels wordt uitgevoerd. Zo kunnen boten die onder STR varen b.v. geen punten voor de landelijke ORC competitie vergaren. Eind 2014 wordt het STR geëvalueerd en wordt gekeken of voor 2015 aanpassingen nodig zijn.

BrunoB doet een knipoog naar IRCc op het ClubRacer forum

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: