Zeilers Delta Lloyd Kernploeg hebben veel podiumkansen in Hyeres

Zeilers Delta Lloyd KernploegDe zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg stevenen in vier verschillende disciplines op een podiumpositie af. Marit Bouwmeester (NED) pakt de leiding over van Evy Van Acker (BEL) in het Laser radial tussenklassement. Pieter-Jan Postma (NED) houdt zijn koppositie vast in de Finn. Kiran Badloe staat nog steeds derde in de RS:X windsurfklasse terwijl Dorian van Rijsselberge (NED) hem op zijn hielen zit met een vierde plaats. Laser zeiler Rutger van Schaardenburg (NED) bezet een vierde plaats.

Laser radial: Marit Bouwmeester neemt koppositie over
Marit Bouwmeester zeilde twee races op 24 april. De eerste race had Bouwmeester een slechte start waardoor ze aan de verkeerde kant van het eerste kruisrak terecht kwam. Concurrente Evi van Acker kwam achter Bouwmeester aan en beide zeilsters verspeelden punten. Voor Bouwmeester was dat haar schrapresultaat. Daarna herstelde de Friese zeilster zich goed met een tweede plaats terwijl haar rivale Van Acker nog meer punten morste. Bouwmeester nam de koppositie over in het klassement.

Finn: Postma moest vechten voor zijn eerste plaats
Pieter-Jan Postma kent een succesvolle mini-come back deze week. Postma gaat nog steeds aan de leiding in de Finn-klasse, maar het zat de joviale zeiler op 24 april niet mee. Postma, de man met Volvo Ocean Race aspiraties, moest midden op zee ernstig knutselen. Alvast wennen aan de Ocean Race? In race zeven brak Postma de lijn waarmee zijn zeil boven in de mast blijft zitten. Met hulp van collega Finn coaches kreeg hij het toch voor elkaar de val te repareren tussen de twee manches. De volgende race herstelde Postma zich met een zesde plaats.

“Dat is het mooie van de Finn klasse. We varen allemaal met het mes op dek, maar we zijn ook een grote familie als we elkaar moeten helpen. De eerste wedstrijd, prima race, tot de val brak. Echt shit. Tussen de wedstrijd door maken. Het was een minuut voor de start klaar. Tweede wedstrijd was goed! Maar wat een dag. Phewww.”

RS:X Windsurfer: Badloe en Rijsselberge strijden om een podiumplek
Ook de twee Nederlandse windsurfers liggen op podiumkoers. Kiran Badloe staat derde en Dorian van Rijsselberge zit zijn jonge trainingspartner op de hielen op een vierde plaats in het klassement. Beide Nederlanders hebben in Hyeres vooral concurrentie van de supersnelle Polen. Het ziet ernaar uit dat de leider van het klassement Piotr Myszka niet meer in te halen is.

Rutger van Schaardenburg vierde in klassement
Laser zeiler Rutger van Schaardenburg staat vierde in de sterk bezette Laserklasse. De laatste race van de dag miste Van Schaardenburg de scherpte en had een slechte start. “Je moet er in deze klasse echt voor gaan. Zeker met de start. Ik startte niet met overtuiging. Maar ik ben heel tevreden hoe het deze week gaat. Ik laat af en toe nog wel wat steekjes vallen. Kan nog beter.”

Nicholas Heiner wist race negen op zijn naam te schrijven en klimt daarmee naar een elfde plaats in het klassement. Wie weet ziet Heiner morgen 25 april nog kans om zich te kwalificeren voor de afsluitende medalrace op zaterdag 26 april met de beste tien van het klassement.

FX: Bekkering Duetz
Het jonge team van Annemiek Bekkering (23) en Annettte Duetz (21) doet het goed. Het duo staat op een zesde plaats in het klassement. Vandaag 24 april scoorden ze een zevende en een derde plaats. Helaas sloegen ze in de derde race om met hun ranke skiff. De best tien van het klassement plaatsen zich voor de medalrace en zoals het er nu naar uitziet Bekkering en Duetz ook.

470 dames: Beide teams in top tien
Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens scoorden een 15 en een 17. Daarmee is het 470 team een plaats gezakt in het klassement naar een zevende plaats. Het duo was uiteraard niet tevreden.

Marieke Jongens reageerde: “We gingen een stuk minder vandaag. Onze focuspunten gingen fantastisch. Starten en positionering voor de wind was goed. Maar we kozen aan de wind steeds de verkeerde kant. Dan duurt de race heel lang. We konden wel iets herstellen maar we moeten gewoon in de top tien zitten en dat lukte niet. Morgen weer een dag.”

Afrodite Kyranankou en Anneloes van Veen worden deze week geteisterd door pech. Gebroken trapeze draden, verloren protest, maar in race acht liet het team zien dat ze weer op de weg terug zijn met een vijfde plaats. Ze staan daarmee op een negende plaats in het tussenklassement.

Nacra17: Mulder en De Koning goede come back en Groeneveld Krol tiende
Mandy Mulder en Coen de Koning varen een goede serie. Het duo is op de weg terug na een lange periode van blessureleed van Mulder. Het tweetal vaart niet alle wedstrijden om overbelasting van Mulder te voorkomen. Teamgenoten Renee Groeneveld en Steven Krol staan op een tiende plaats en stevenen op deze positie af op een plaats in de
afsluitende medalrace.

RS:X Dames: Lilian de Geus naar huis
Lilian de Geus heeft zich teruggetrokken en is vanmorgen naar Nederland vertrokken met keelklachten.

Paralympisch zeilen: Sonar doet goede zaken
Het nieuwe Sonar team deed goede zaken vandaag met een tweede en een eerste plaats. Ze staan nu vijfde in he klassement. Mischa Rossen analyseerde de week tot nu toe. “Het gaat heel goed. Goede snelheid aan de wind. Het begint te lopen. Maar voor de wind laten we nog teveel liggen. Het is allemaal nog best wennen. Maar we zijn heel tevreden.”

In de 2.4mR scoort Barend Kol het beste resultaat met een zevende plaats. Morgen komen de Paralympische zeilers voor het laatst in actie in Hyeres.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: