Pieter-Jan Postma pakt goud in Hyeres

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma is al zeker van de eindoverwinning in de Finn klasse op de voorlaatste dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Hyeres. De zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg zeilde wederom twee hele sterke races. De Fries heeft meer dan 20 punten voorsprong in het klassement waardoor de uitslag van de afsluitende medalrace op 26 april niet meer ter zake doet.

Voor Postma is dit een mijlpaal. De eerste grote zege in de Finn klasse na jaren van keiharde arbeid. De Friese zeiler reageerde bijna bedeesd.

Postma: "Een doorbraak, van mezelf gewonnen"
“Dit is een heel bijzonder gevoel. Een hele ontlading. Ik heb inderdaad vaak op grote evenementen dat het op het laatste moment of midden in de serie niet ging. Dat ik mezelf dwars zat. Dit voelt nu als een doorbraak, dat ik kan winnen. Ik heb de afgelopen tien jaar zoveel energie hierin gestoken. Al die trainingen….”

“Ik heb de afgelopen tijd veel in de gym gezeten en ook elke dag gevaren op een Volvo Ocean Race boot. Maar het is de optelsom van de ervaring van al het trainen, de ervaring van ietsje ouder zijn, jezelf beter kennen en beter om te kunnen gaan met de races. Dat leidt tot deze overwinning.”

“Ik heb vandaag echt van mezelf gewonnen. Ondanks de stress was ik echt sterk. Ik was deze week sterk. Dat groeiproces is de laatste jaren geweest. Als je kijkt naar de Olympische Spelen, wat natuurlijk een megading was, had ik daar op zeilkwaliteit zeker een medaille verdient maar het lukte me niet om boven mezelf uit te stijgen. Nu heb ik dat overwonnen, zo voelt dat. Het topsportproces is grandioos, zwaar, heftig, maar heel bijzonder.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: