ISAF introduceert Grand Final voor olympische topzeilers

ISAF Grand FinalDe Internationale Zeilbond (ISAF) onthulde op 2 april plannen voor de Grand Final. Dit moet de ultieme finale van de vijf reeds bestaande ISAF Sailing World Cups (wereldbekerwedstrijden) worden. De ISAF Sailing World Cups vormen het wereldwijde jaarlijkse circuit voor topzeilers in olympische klassen. Straks mogen per olympische klasse de beste 20 boten van het jaar deelnemen aan deze nieuwe jaarlijkse sportieve Grand Final.

Krachtmeting besten van de wereld
Primair doel is om tijdens deze vierdaagse finale de beste zeilers van de wereld de mogelijkheid te geven de ultieme krachtmeting aan te gaan in een compact evenement. Tevens geeft de Grand Final de beste sporters ook een kans om prijzengeld bij elkaar te zeilen. Daarnaast staan presentatie, mediadiensten en faciliteiten voor partners centraal evenals het verschaffen van het beste race- management.

Watersportverbond steunt plannen ISAF
Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, is enthousiast: “Het Watersportverbond steunt de ISAF in de ambitie om de olympische zeilsport nog beter onder de aandacht te krijgen van het grote publiek en sponsors. Het sluit aan bij onze inspanningen in Nederland, onder andere met de promotie van de Delta Lloyd Kernploeg en het innovatieve karakter van de Delta Lloyd Regatta. We zijn ook enthousiast over het feit dat er tijdens de Grand Final een verdienmodel voor onze topsporters ontstaat met de introductie van prijzengeld en dat een populaire sport als kitesurfen alvast wordt opgenomen in het Wereldbekercircuit.”

2014 Grand Final in Midden-Oosten
De eerste ISAF Sailing World Cup Grand Final vindt plaats in december 2014 in het Midden-Oosten. Kwalificatie voor de 2014 Grand Final zal worden gebaseerd op de resultaten van de ISAF Wereldkampioenschappen in Santander. Tevens wordt er ook gekeken naar de 2014 ISAF Sailing World Cup in Qingdao en de ISAF Wereldranglijst, die uitgebracht wordt op 22 september 2014. Prijzengeld en transport van materiaal en mensen worden verstrekt door de organisatoren van de Grand Final. ISAF zal in april van dit jaar meer details bekendmaken over de invulling van de Grand Final in dit jaar.

2015 volledig programma
Voor 2015 is de Grand Final gepland in oktober en trapt het circuit af met de eerste ISAF Sailing World Cup van het nieuwe seizoen in december 2014 in Melbourne, Australië.

Kwalificatie
Kwalificeren voor de Grand Final kan op verschillende manieren. In grote lijnen komt dat neer op het volgende:

• winnaar van elk 200 punten ISAF Wereldbeker-evenement;
• top crew per continent (op basis van prestaties op "lokale" ISAF Wereldbekerwedstrijd;
• top drie teams van het WK;
• top 6 op de ISAF Wereldbekerranglijst;
• uitnodiging ISAF wild cards.

ISAF Grand Final

Wanneer dit resulteert in een vloot van minder dan 20, dan zullen extra zeilers worden geselecteerd aan de hand van de ISAF Wereldranglijst.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: