Volledig verslag IJspegel-Atoomcup weekend

IJspegel-Atoomcup weekendAfgelopen zaterdag en zondag is er voor de kust van Scheveningen gestreden om de IJspegeltrophy en de Atoomcup. Het IJspegeltrophy evenement heeft een stormachtig seizoen achter de rug. Een aantal wedstrijden moesten worden afgelast. Daarom was er besloten om in het laatste weekend de zaterdag als extra zeildag in te roosteren.

Ware het echter niet dat dat weekend nu juist vlak voor de Nucleaire Top in Den Haag viel en de autoriteiten besloten dat in dat weekend geen wedstrijden gevaren mochten worden voor de kust van Scheveningen.

Er zat voor het comité niets anders op dan het weekend een week te verplaatsen en zo kon het gebeuren dat we onder zomerse omstandigheden de laatste IJspegel wedstrijden hebben gevaren. Drie wedstrijden op zaterdag en twee op zondag. Het weekend zelf kreeg de naam Atoomcup.

Op zaterdag ligt de Albatros in de noord voor anker en staat er 10-15 knopen wind uit het ZO. De eerste wedstrijd staat de stroom in zuidelijke richting , dus dwars op de baan en worden de startende schepen naar de Albatros geduwd. Bij de Tangoklasse zijn de ogen gericht op Triple P, Griel en Redan. Triple P staat al royaal 1 in het totaalklassement, maar Griel en Redan zijn nog geduchte concurrenten voor de Triple P.

Bij de Uniform klasse gaat het vooral om de strijd tussen de Addixion en de Lucifer. Wie zal er straks de IJspegeltrophy mee naar huis nemen. Bij de eerste start is de Addixion als eerste weg bij de pinend. We zijn benieuwd hoe het zal gaan verlopen.

LuciferLucifer

De Dual Handed en IJskegelaars varen een baan van 17 nm. Voor de Plexat een Kolibri 560 misschien wat teveel gevraagd, maar ze gaan dapper op weg en wij kunnen ze nog lang met de verrekijker volgen.
De wedstrijden lopen gesmeerd. Bij de start van de tweede wedstrijd is de stroom gedraaid en spoelen de boten richting pinend. Dat levert vooral bij de start van de Tangoklasse spannende taferelen op rond de pinend. Triple P draait zijn rondjes uitstekend. De eerste twee wedstrijden worden gewonnen, maar in de derde race moet het zijn meerdere erkennen in Griel en Redan. Redan schittert dan door een prachtig 1-tje te varen en Griel wordt in de laatste race tweede. Aan het einde van de dag staat Triple P in het totale IJspegelklassement nog wel royaal 1, Griel is tweede met 2 punten voorsprong op Redan, de boot met de echte mannen, want mannen die varen moeten mannen met baarden zijn.

Bij de Uniformklasse zien we Lucifer uitstekend zijn best doen zich Addixion van het lijf te houden. Tijdens de laatste race is er veel gekrakeel vanaf de Lucifer en zien we problemen bij het voorzeil. Addixion profiteert en wordt in de laatste race 2e met Lucifer achter zich aan die derde wordt. In het totaal klassement heeft Addixion toch wat prijs moeten geven en heeft Lucifer 1 punt minder en staat daardoor op de eerste plek. Maar deze dag is toch echt voor de Figaro. Zij varen een 2-1-1 en zijn bij uitstek de besten van de dag. In het totaalklassement van de IJspegeltrophy staan zij op de derde plek.

Bij de Dual Handed is alleen de Elixer gestart. So What ligt met schade op de wal. De Elixer vaart samen met de IJskegelaars de lange afstandbaan van 17 miles. Vlak voordat de derde finish van Tango en Uniform zal plaats vinden passeert Elixer de finishlijn. Royaal voor de overige IJskegelaars. Het Kolibrietje vaart nog dapper rond, maar zij zullen de tijdslimiet niet halen. Zij stoppen en gaan met de anderen terug naar de haven. In de einduitslag waarbij de Flip-factor eerst verkeerd werd toegepast blijkt Off-Course te hebben gewonnen.

In het Spuigat is het die avond goed toeven. Lekkere gebakken visjes worden er geserveerd en de sfeer is uitstekend. En zo gaan we naar de zondag waar de windverwachting wat minder rooskleurig is dan deze voor de zaterdag was.

Op zondag is het weer een prachtige dag. Hier en daar wel wat sluierbewolking maar we staan aan het begin van een fantastische lentedag. Op passageweather zien we na 12 uur veel witte vlekken voor de kust verschijnen. Veel kleur betekent veel wind, wit betekent 0-5 knopen wind. Dat kan wel weer eens hoofdbrekens betekenen voor de wedstrijdleider. Bij vertrek uit de haven wapperen de vlaggen gelukkig nog wel.

Om 11 uur staat er tussen de 5 tot 10 knopen wind uit zuidoostelijke richting. De stroom staat weer dwars op de baan en in de lengterichting van de startlijn. De boten worden naar de Albatros gezet. Met een baantje van 0,8 nm en twee rondes gaat de wedstrijdleider voor een niet te lange baan. De Luktor3 doet ook mee en gaat gelijk al te vroeg. Zij blijken een flinke snelheid te kunnen maken. Maar Skarp heeft er deze race helemaal zin in en weet Luktor achter zich te laten in tijd en gecorrigeerd. Skarp wordt deze race 1. Griel wordt tweede en komt weer een stapje dichterbij Triple P die deze race derde wordt. Redan laat het een beetje liggen en moet genoegen nemen met een zesde plek.

Atoomcup

Bij de Uniformklasse gaat de Figaro wederom als een trein en laat Lucifer in het klassement het nakijken. Addixion moet genoegen nemen met de derde plek en zal in de laatste race van deze dag hard moeten werken om nog overall 1 te kunnen worden. Ook Figaro is nog in de strijd om de eerste plek. Samen met Addixion staan ze op een tweede plek met twee punten achter op Lucifer

De IJskegelaars zijn ondertussen bezig aan hun middenlangeafstandbaan. Gezien de windvoorspelling was er een niet te lange baan neergelegd voor deze groep en zien we ze bij de tweede start van de dag al richting finishlijn komen. De Gastvrij voorop en het Kolibrietje nog ver achteraan.

Er staat nog steeds een beetje wind, tussen de 5-10 knopen en de tweede start staat voor 12.30 uur gepland. Tijdens de start van de Tangoklasse komt er weer een windshift en wordt de OW gehesen. De startlijn wordt opnieuw gelegd en om 12.40 hebben we een prachtige start van de Tangoklasse die met 13 boten mooi verdeeld over de lijn vertrekken. We zijn benieuwd naar vooral Griel en Redan. In deze race zien we een snel varende Luctor met op de hielen de Skarp. Zij zijn na 40 minuten weer binnen. Triple P houdt ze echter goed in de gaten en wint tenslotte deze race en heeft dan tijdens deze IJspegelserie in het totaal 9 eentjes gevaren. Skarp wordt tweede en IJsvogel derde. Griel en Redan komen niet verder dan een 5e en 6e plek.

Bi de Uniformklasse is er de strijd om de eerste plaats tussen Lucifer, Addixion en Figaro. Lucifer laat zich niet van de wijs brengen en wint deze race. Addixion wordt tweede en heeft daardoor Lucifer niet van de troon kunnen stoten. Figaro wordt derde en heeft dit weekend fenomenaal gevaren met drie eentjes een tweede en een derde plek.
De Kolibri van Walter Fernandes komt tijdens de finish van de laatste race ook langszij en zo is rond de klok van half twee iedereen binnen en gaat het weer richting haven.

Op de wal is er een protest tussen de Griel en Nitro over regel 18. De protestcommissie besluit dat de Nitro deze regel heeft overtreden en zij krijgen een dsq.

Voordekker

Daarna kan de prijsuitreiking plaats vinden en worden de winnaars gehuldigd.

De Ijspegeltrophy gaat voor de Tangoklasse naar de Triple P, voor de Uniformklasse naar Lucifer en voor de Dual Handedkklasse naar So What.
Bij de IJskegelaars eindigen Gast Vrij en Off Course met een gelijk aantal punten maar gaat de Prijs van het weekend naar de Gast Vrij vanwege het eentje bij de laatste wedstrijd.

En zo hebben we dankzij de Nucleaire Top in Den Haag een fantastisch zeilevenement gehad langs de kust van Scheveningen en zijn er tijdens het seizoen totaal 15 wedstrijden gevaren voor de IJspegeltrophy!!
Op naar de volgende evenementen, een hele zomer staat er nog voor de deur. Maar noteer alvast de volgende IJspegelserie in de agenda, 19 oktober 2014 gaan we weer van start.

Namens het wedstrijd comité een goed vaarseizoen toegewenst.

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: