Zeilers Delta Lloyd Kernploeg scoren goed tijdens de Sofia Cup

Marit BouwmeesterDe zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg staan er goed voor tijdens de Sofia Cup, een ISAF Wereldbekerwedstijd op Mallorca. Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding van het algemeen klassement in de Laser radial klasse. In de vijf andere disciplines waarin kernploegzeilers uitkomen staan de Nederlanders in de top tien.

Medalrace zaterdag 5 april
Morgen volgt een laatste dag met wedstrijden in de Gold fleet. De beste tien van dat eindklassement plaatsen zich voor de afsluitende medalrace op zaterdag 5 april. Vandaag, 3 april, stond er veel wind (30 knopen – windkracht 8) in de baai van Palma met als gevolg dat de organisatie moeite had alle wedstrijden van start te laten gaan.

Laser radial: Bouwmeester aan de leiding
Marit Bouwmeester gaat aan de leiding in een veld van bijna honderd boten. Sinds december 2013 wordt Bouwmeester begeleid door coach Jaap Zielhuis.

Zielhuis gaf een reactie: “Marit gaat heel goed. Ze vaart stabiel. Het is tot nu toe geen makkelijke week geweest in Palma. We hebben veel wind en heel weinig wind gehad. In die uiteenlopende omstandigheden presteert Marit goed. We werken sinds december echt samen en we zijn nog steeds aan het ontdekken wat goed werkt. Ze heeft afgelopen winter veel met en tegen haar broer gezeild. Dat werkte goed. Die weet heel goed hoe een Laser hard gaat en kan dat goed delen met Marit. En het niveau in de Laser bij de mannen is zo veel intenser en agressiever. Voorlopig werkt dat goed.”

Laser: Heiner nestelt zich in wereldtop vierde plaats
Nicholas Heiner staat vierde van de 144 deelnemers in de Laser klasse. De gedreven Laser zeiler hoeft op het moment alleen maar Robert Scheidt (BRA), Tom Burton (AUS) en Phillipp Buhl (GER) voor zich te dulden. Heiner laat hiermee zien een plaats in de Kernploeg te verdienen en nestelt zich in de wereldtop van de zwaar bevochten Laser klasse.

Nicholas HeinerNicholas Heiner

RS:X Windsurfer: Lilian de Geus vierde
Lilian de Geus maakt indruk in de RS:X klasse. De jonge windsurfster uit Almere laat zien dat ze haar uitnodiging voor de Delta Lloyd Kernploeg verdient. Afgelopen winter trainde De Geus met de olympisch kampioen van London Marina Alabau. Voorlopig houdt de Nederlandse surfster haar trainingspartner achter zich.

Coach Jacco Koops gaf een toelichting: “Het gaat goed met Lilian. Ze vaart heel constant tijdens de Sofia Cup in een sterk veld met lastige omstandigheden. Dit geeft zelfvertrouwen voor Lilian zelf, maar ook voor ons als haar begeleiders. Ze zit goed in haar vel. Ze is heel allround. Heel positief.”

49er FX: Bekkering en Duetz vierde
In de nieuwe 49-er klasse voor vrouwen laten ook Annemiek Bekkering en Annette Duetz zien dat ze kunnen meedoen met de besten van de wereld. Het duo staat vierde in deze high performance klasse. Bekkering, die in de jeugd al succesvol was in de kleinere 29-er klasse, zeilt in deze campagne naar Rio 2016 ook met Claire Blom. Blom zit dit evenement aan de kant en Duetz krijgt tijdens deze wereldbekerwedstijd de kans om met Bekkering te zeilen.

Bekkering en DuetzBekkering en Duetz

470 dames: Broekhuizen en Jongens vijfde
Ook het team van Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens draaien in de wereldtop mee in de dames 470 klasse. Ze staan vijfde in het tussenklassement. Vandaag kwam de 470 niet in actie. Maar het team moet bijzonder blij zijn met hun positie op de ranglijst. Zeker met het oog op de slepende blessure van Jongens in 2013.

Michelle Broekhuizen en Marieke JongensMichelle Broekhuizen en Marieke Jongens

Nacra17: Groeneveld en Krol tiende
Renee Groeneveld zeilt sinds dit voorjaar met Steven Krol in plaats van Karel Begemann. Krol deed een poging zich te plaatsen voor London 2012 in de 470. De Coster broers wonnen die onderlinge strijd destijds. Maar de ex jeugd wereldkampioen 470 is nu weer terug in de Delta Lloyd Kernploeg.

Rene Groeneveld en Steven KrolRene Groeneveld en Steven Krol

Groenveld en Krol staan tiende in de ranglijst. Groeneveld gaf een toelichting op hun prestaties in Palma. “Het was vandaag overleven. Wij hadden 30 knopen wind. In deze omstandigheden hebben we nog niet veel samen getraind. Deze week gaat steeds beter. De snelheid is goed, de starts zijn goed. Er zit nog veel potentie in. We doen een hoop ervaring op.”

“In de breedte is de Nacra17 vloot behoorlijk gegroeid. Er is een aantal cracks ingestapt. Australië, Brazilië, Denemarken om maar een paar te noemen. En de Fransen varen altijd heel sterk. Heel netjes in alle omstandigheden. Daar hebben we afgelopen winter mee getraind, dus we weten heel goed nu waar we aan moeten werken.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto's © Rachel Jaspersen / Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: