Marit Bouwmeester wint Sofia Cup al op voorlaatste dag (video)

Marit BouwmeesterMet de medalrace op 5 april nog in het verschiet wint Delta Lloyd Kernploeg zeilster Marit Bouwmeester (NED) de wereldbekerwedstrijd op Palma de Mallorca. Bouwmeester zeilde deze week een constante serie in de Laser radial klasse in zeer uitdagende en wisselende omstandigheden. Evi Van Acker (BEL) gaat met een derde plaats in de tussenstand naar de medalrace.

Heiner, De Geus en Bekkering/Duetz ook zicht op medailles
Morgen 5 april worden in alle tien olympische klassen de afsluitende medalrace gevaren met de beste tien boten van het klassement. Het resultaat ervan telt dubbel en mag niet afgetrokken worden. Naast Bouwmeester (Laser radial) plaatsen ook De Geus (RS:X) en Heiner (Laser), Broekhuizen/Jongens (470 dames), Bekkering/Duetz (49erFX) en Groeneveld/Krol (Nacra17) zich voor deze finales.

Bouwmeester: “Ik ben heel happy”
Bouwmeester was heel tevreden met dit resultaat. “Ik ben heel happy met deze week. Doelstelling was om goede races te zeilen. Meer scherpte te vinden. Dat is zeker gelukt. We hebben deze week van alles gehad. Veel wind, weinig wind, golven en vlak water. In alle omstandigheden ging het goed. Dat ik nu met zoveel voorsprong gewonnen heb, zegt me niets. Ik ben heel blij met de progressie, dat is het belangrijkste.”

Afgelopen winter trainde Bouwmeester structureel onder begeleiding van coach Jaap Zielhuis en werkte met broer Roelof Bouwmeester als sparringpartner. Zielhuis zei recent. “We zoeken nog naar wat het beste werkt”. Na dit resultaat ziet het ernaar uit dat de combinatie en zoektocht succesvol is.

Bouwmeester zei daarover: “Ik heb heel veel respect voor Jaap gekregen. Hij heeft veel geduld met mij gehad. Hij is echt een goede coach. Ik ben niet de makkelijkste om mee te werken en verwacht perfectie, vooral van mezelf. Als dat niet lukt ben ik behoorlijk uit mijn humeur. Dat moet je allemaal van elkaar kunnen hebben. Die twee mannen, Jaap en mijn broer, daar wil ik graag mee verder. Dat is een goede combi.”

Laser mannen: Nicholas Heiner, “Podium moet mogelijk zijn”
Bij de Laser mannen maakt Nicholas Heiner ook een goede kans op een podiumplek. Heiner staat vierde in het klassement op tien punten achterstand van Tonci Stipanovic (CRO) de leider van het klassement. Goud is nog mogelijk voor Heiner.

Op de voorlaatste dag van het toernooi zeilde Heiner niet geweldig volgens eigen zeggen. “Vandaag een beetje een mindere dag gehad. De eerste wedstrijd lag ik 40ste en eindigde ik gelukkig nog op een 14de plaats. Daarna een hele slechte wedstrijd gevaren die ik mag aftrekken en vervolgens werd ik achtste. Niet tevreden, maar alle goede gasten zeilden slecht vandaag. Dus er is nog voldoende kans op het podium.”

Nicholas HeinerNicholas Heiner

"Er zit nog meer in"
Waar komt het succes vandaan? “Nou, ik moet morgen nog zeilen, dus we zijn er nog niet, maar ik ben tevreden. Afgelopen winter heel hard gewerkt, maar ik was sceptisch over waar ik zou staan. Ik ben er vrij blanco ingestapt. Dat ik 2014 zo begin is een enorme opsteker. En ik heb nog niet eens het gevoel dat ik zo heel goed vaar nu. Dus er zit nog veel meer in.”

Waar is de focus op? “Het ISAF WK in Santander is het belangrijkste evenement voor ons dit jaar. Dat is pas over een half jaar. Daar moet het gebeuren. Dit gevoel moet ik op het WK zien na te bootsen. Daar werken we nu aan, hoe bouw je het op naar zo een groot toernooi?”

RS:X dames: Lilian de Geus verdedigt het zilver
Windsurfster Lilian de Geus surft zeer sterk deze week. De windsurfer uit Almere staat op een overtuigende tweede plaats. Morgen maakt de Geus tijdens de medalrace geen kans meer op het goud, maar zal het zilver met hand en tand moeten verdedigen. Achter De Geus volgen de zeer ervaren Blanca Manchon (ESP), Bryony Shaw (GBR) en Flavia Tartaglini (ITA).

49-er FX: Bekkering en Duetz maken nog kans op brons
Annemiek Bekkering en Annettte Duetz staan vierde in het algemeen klassement. Morgen tijdens de afsluitende medalraces (in de 49-er worden i.t.t. alle andere klassen drie hele korte medalraces gevaren) maken ze kans op het brons. Goud en zilver liggen buiten bereik.

470 dames: Broekhuizen en Jongens plaatsen zich voor medalrace
Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens plaatsen zich voor medalrace als negende in het klassement. Het andere team van de 470 Delta Lloyd Kernploeg Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen vallen net buiten de boot met een dertiende plaats in het klassement.

Nacra17: Groeneveld en Krol kwalificeren zich voor medalrace
Renee Groeneveld en Steven Krol staan tiende in het algemeen klassement. Daarmee plaatsen ze zich nipt voor de medalrace. De twee catamaran zeilers kunnen nog hooguit 1 plaats stijgen.

www.trofeoprincesasofia.org

Tekst: Simon Keijzer
Foto's © Rachel Jaspersen / Ocean Images

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: