UK Sailmakers introduceert Spin-Stops

Spin-StopsRacing Rules of Sailing (RRS) 55 van het ISAF zeilreglement heeft menig voordekker en mastman sinds 2013 bezig gehouden. Van regel 55 mag men onder geen beding afval of andere dingen overboord gooien. Alles voor het milieu natuurlijk. Wat maakt regel 55 dan zo moeilijk voor voordekkers? Het gecontroleerd hijsen en laten opengaan van de spinnaker als de stront van de dijken waait.

We kennen allemaal het systeem waarbij we de spi zonder twist in de top en halshoeken door een bodemloze emmer trekken om er dan elastiekjes of rubbers over te schuiven. Volgens regel 55 mag dit niet want bij het hijsen en opengaan van de spinakker vallen de elastiekjes in het water en dat is slecht voor het milieu.

UK Sailmakers heeft daarom de Spin-Stops ontworpen. Het betreft een simpele uitvinding met quick-release velcrobandjes die eenvoudig rond de lijken gebonden kan worden. Op de video hieronder lijkt het nog te werken ook en UK Sailmakers claimt dat er geen nadeel is que performance.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: