Dutch Quarter Ton Cup 2014

Dutch Quarter Ton CupIn Nederland liggen honderden jong bejaarde ¼ tonners zoals de Drifter 25, Ecume de Mer, Eygthene 24, Oceaan 25, Robber 3E, Waarschip ¼ ton, Westerly GK24 en Zeeton 24. In de jaren ‘70 en ’80 hebben veel van deze boten in Nederland meegedaan aan wedstrijden. Velden van meer dan 20 boten waren geen uitzondering. De laatste jaren is dat aantal flink afgenomen, terwijl het goed zeilende boten zijn waarmee met kleine bemanning en relatief weinig investeringen prima gezeild kan worden.

Om te kijken of we die boten weer de baan op kunnen krijgen hebben een aantal enthousiaste eigenaren in 2013 de eerste Dutch Quarter Ton Cup georganiseerd. Het was een genot om de bonte verzameling ¼ tonners te zien racen. De Westerly GK24 ‘Racykaltrant’ van Sylvia ter Meulen won het evenement.

Dutch Quarter Ton Cup 2014
In samenwerking met het Watersportverbond en de Noordzee Club is voor 2014 een kleine laagdrempelige landelijke competitie opgetuigd. De Van Uden Reco Stellendam Regatta was het eerste evenement. Voor veel ¼ tonners nog te vroeg in het seizoen, maar de paar ¼ tonners hebben lekker gezeild op het Haringvliet. De Westerly GK24 ‘Blue bell’ van John Molenaar won het evenement. Onderstaande evenementen tellen ook nog mee voor het klassement van de Dutch Quarter Ton Cup 2014:

Lenco regatta 14 – 15 juni Lelystad www.lenco.eu/regatta
Deltaweek 28 – 29 juni Zierikzee www.deltaweek.nl
Pampus Regatta 13 – 14 september Durgerdam www.pampusregatta.nl

Meer info
Op www.kwarttonzeilers.nl van de Dutch ¼ ton fleet staat, naast een overzicht van typen en van Nederlandse ¼ tonners, informatie over de Dutch Quarter Ton Cup 2014. Zaken als rating en deelname staan daar helder omschreven. Op de site is ook een interessant boek over de geschiedenis van de ¼ tonners te downloaden. In het boek staan onder andere interviews met ontwerpers, bouwers en zeilers heel veel foto’s.

De ¼ tonners zijn ook op Facebook (www.facebook.com/kwarttonzeilers) te vinden.

We hopen de komende jaren weer meer ¼ tonners op de wedstrijdbanen te mogen begroeten. Er liggen genoeg mooie rappe ¼ tonners voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen.

Voor vragen kunt u contact met de Dutch ¼ ton fleet opnemen via info@kwarttonzeilers.nl

Tekst: Hylke Steensma

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: