Foiling met slechts 8 knopen wind doe je met de nieuwe Mk2 GC32 (video)

Mk2 GC32Na 6 maanden ontwikkeling heeft de GC32 catamaran zijn Mk2 foils gekregen en is hiermee toegetreden tot de elite zoals de AC72 catamarans uit de laatste America's Cup. De Mk2 GC32 is een full foiling, vliegwaardige race catamaran geworden.

Met zijn nieuwe foils heeft de GC32 in Zuid Frankrijk aardig wat vliegtests ondergaan met spectaculaire resultaten. De boot heeft ondertussen bewezen dat er al ge-foiled kan worden vanaf 8 knopen wind en niet alleen downwind maar ook upwind. Iets wat Oracle Team USA pas op het laatste van de America's Cup is meester geworden.

In de video hieronder zie je stabiel de boot is zonder het galopperend effect dat regelmatig te zien was bij de AC72's.

Als je het mij vraagt ziet de toekomst er goed uit voor innoverende catamaran ontwerpers.

Foto © Sander van der Borch

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: