Nederlandse zeilers op dreef tijdens eerste dag Delta Lloyd Regatta

Michelle Broekhuizen en Marieke JongensDe Nederlandse zeilers zijn de dertigste editie van de Delta Lloyd Regatta sterk begonnen. In de 470 klasse bij de dames wonnen Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens de eerste twee races van hun landgenotes Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. Laser-zeiler Nicholas Heiner won een race en eindigde een keer als tweede en gaat fier aan de leiding.

In de sterk bezette Laser Radial staat topfavoriete Marit Bouwmeester tweede. Pieter-Jan Postma bezet de tweede plaats in de FINN, windsurfer Dorian van Rijsselberghe bezet na drie races in de RS:X-klasse de derde plaats.

Dubbele zege Broekhuizen en Jongens in de 470
In de 470 bij de vrouwen gaat de strijd voorlopig tussen de Nederlandse duo’s Broekhuizen/Jongens en Kyranakou/Van Veen. Broekhuizen en Jongens wonnen dinsdag onder wisselende omstandigheden de eerste twee races, met de rivalen er direct achter.

,,Het is best een belangrijk jaar. Beide duo’s willen over twee jaar naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en beide koppels willen de komende tijd laten zien dat het straks potentiële medaillekandidates zijn’’, keek Broekhuizen (21) dinsdag vooruit naar de komende maanden.

Broekhuizen en Jongens voeren vorig jaar bij de Delta Lloyd Regatta voor het eerst samen in de 470. Daarna raakte Jongens geblesseerd. ,,Een hernia heeft me bijna een half jaar gekost. We zitten nog midden in een leerproces. We trainen veel met Afrodite en Anneloes. We maken elkaar beter, maar uiteindelijk willen wij wel zelf naar Rio’’, maakte Jongens (27) de ambities duidelijk.

Duel Heiner en Van Schaardenburg in de Laser
Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg zijn de voornaamste olympische kandidaten in de Laser. Heiner was dinsdag op dreef met winst en een tweede plaats. ,,Beter kan bijna niet. Dus ik kan alleen maar tevreden zijn.’’

Heiner nam wel een verkeerd zeil mee van huis. ,,Eentje van vorig jaar. Ik heb de laatste tijd veel materiaal getest. Neem ik de verkeerde mee. Een dom foutje’’, grijnsde de klassementsleider. Van Schaardenburg staat negende, direct gevolgd door Roelof Bouwmeester die in Medemblik zijn rentree maakt.

Nicholas Heiner Nicholas Heiner

De broer van Marit Bouwmeester stopte na zijn, door veel blessureleed mislukte, campagne voor de Olympische Spelen in Londen (2012). Inmiddels is hij fysiek weer redelijk in orde en het coachen van de Optimist Kernploeg en het onder de aandacht brengen van zijn eigen bedrijf brachten hem ertoe in Medemblik weer mee te doen. ,,Mijn rug gaat redelijk. Bij de Delta Lloyd Regatta zijn mijn pupillen deze dagen mijn coaches. Dat vinden ze geweldig. Zelf ben ik uitgeput’’, zei hij na zijn races die hem op de tiende plaats brachten.

Van Rijsselberghe: Lastig met de wisselende wind
Dorian van Rijsselberghe vond de wisselende wind in de middaguren lastig. De olympisch kampioen in de RS:X-klasse tekende voor een vijfde, vierde en tweede plaats. ,,Niets verloren na de eerste dag’’, constateerde hij tevreden. Van Rijsselberghe mengde zich onlangs bij de World Cup in Hyères weer in het racegeweld. Daar eindigde hij als derde. In Medemblik komt de concurrentie van de sterke Polen en Fransen.

De Pool Przemyslaw Miarczynski leidt, voor de Fransman Louis Giard. De Pool Pawel Tarnowski won de eerste twee races, maar viel terug naar de vierde plaats door de twaalfde plaats in de laatste race van de dag. Kiran Badloe, trainingsmaat van Van Rijsselberghe, bezet de vijftiende plaats.

Pieter-Jan Postma zag de Duitser Phillip Kasuecke twee keer in de FINN winnen. De Fries leidde in beide races, maar eindigde uiteindelijk als vijfde en tweede. ,,Ik verloor de snelheid door problemen met mijn mast. Als je aan de leiding gaat, moet je het eigenlijk wel afmaken. Toch ben ik wel tevreden’’, zei Postma, die Hein van Egmond direct achter zich weet. ,,Bij mij staat werk op een. Ik vond het leuk om mee te doen. Ik heb geen last van druk, ga ervan genieten’’, aldus Van Egmond.

Uitslagen eerste dag Delta Lloyd Regatta
470 vrouwen, stand na 2 races: 1. Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (Ned) 2, 2. Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen (Ned) 4, 3. Linda Fahrni/Maja Siegenthaler (Zwi) 7, 13. Jeanine Speelman/Anna Leitner (Ned) 26, 14. Marrit Boer/Jenny van der Werf (Ned) 27.

FINN, stand na 2 races: 1. Phillip Kasuecke (Dui) 2, 2. Pieter-Jan Postma (Ned) 7, 3. Hein van Egmond (Ned) 7,6. Tobias Kirschbaum (Ned) 9, 7. Joos Bos (Ned) 15, 8. Bas de Waal (Ned) 15, 11. Michel Miltenburg (Ned) 22, 12. Arend van der Sluis (Ned) 23, 14. Peter Hubregtsen (Ned) 26.
Na

Nacra 17, stand na 3 races: 1. Billy Besson/Marie Riou (Fra) 12, 2. Franck Cammas/Sophie de Turckheim (Fra) 12, 3. Lucy Macgregor/Andrew Walsh (GBr) 17, 5. Renee Groeneveld/Steven Krol (Ned) 23, 15. Mandy Mulder/Coen de Koning (Ned) 46, 27. Elke Delnooz/Jeroen van Leeuwen 75.

470 mannen, stand na 2 races: 1. Giulio Desiderato/Andrea Tani (Ita) 5, 2. Luke Patience/Elliot Willis (GBr) 7, 3. Baider Tobiasen/Magnus Jung Johansen (Den) 8.

Laser, stand na 2 races: 1. Nicholas Heiner (Ned) 3, 2. Sam Meech (NZe) 8, 3. Mike Bullot (NZe) 8, 9. Rutger van Schaardenburg (Ned) 18, 10. Roelof Bouwmeester (Ned) 19, 13. Yuri Hummel 32, 15. Duko Bos 35.

Laser Radial, stand na 2 races: 1. Alicia Cebrian Martinez (Spa) 5, 2. Marit Bouwmeester (Ned) 6, 3. Evi van Acker (Bel) 7, 11. Daphne van der Vaart (Ned) 25, 16. Maxime Jonker (Ned) 31, 22. Laura Parre (Ned) 44.

RS:X mannen, stand na 3 races: 1. Przemyslaw Miarczynski (Pol) 6, 2. Louis Giard (Fra) 10, 3. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 11, 15. Kiran Badloe (Ned) 45, 26. Joris van Essen (Ned) 75.

RS:X vrouwen, stand na 3 races: 1. Maja Dziarnowska (Pol) 7, 2. Zofia Klepacha (Pol) 10, 3. Maigorzata Bialecka (Pol) 12, 5. Lilian de Geus (Ned) 13, 20. isis Hoekstra (Ned) 27, 12. Jolyn Ten Bos (Ned) 36.

49-er, stand na 2 races: 1. Erik Heil/Thomas Ploessel (dui) 9, 2. Federico Alonso/Arturo Alonso (Spa) 17, 3. Jonas Warner/Peter Lang (Den) 20, 12. Remy Oomens/Bart de Haan (Ned) 39.

Paralympische klassen.
Sonar, stand na 2 races: 1. Australie 5, 2. Frankrijk 5, 3. Duitsland 6, 6. Nederland (Marcel van Veen, Jaklinen Taus, Mischa Rossen) 12.

Skud 18, stand na 2 races: 1. Alexandra Rickham/Nikki Birrell (GBr) 4, 5. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 8, 6. Akko van der Veen/Liza Elburg (Ned) 11.

2.4mR, stand na 2 races: 1. Megan Pescoe (GBr) 4, 2. Helena Lucas (GBr) 5, 3. Kevin Cantin (Fra) 6, 7. Guus Bijlard (Ned) 14, 9. Barend Kol (Ned) 21, 13. Sven Oosterbaan (Ned) 27, 15. Dirk Jan Broertjes 29, 17. Cor de Graaff 34, 20. Floris Wijnberg 40.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: