Tweede dag Delta Lloyd Regatta moeilijk op gang wegens gebrek aan wind

Nicholas HeinerDe tweede dag van de Delta Lloyd Regatta kwam woensdag door gebrek aan wind moeizaam op gang, maar toen de zeilers uiteindelijk na uren oponthoud alsnog het water bij Medemblik op konden deden Marit Bouwmeester (Laser Radial), Nicholas Heiner (Laser) en het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) goede zaken. Ze gaan aan de leiding in hun klasse.

Windsurfers Dorian van Rijsselberghe (tweede na vijf races) en Lilian de Geus (derde na vijf races) doen ook volop mee in de top van het klassement.

Het gebrek aan wind zorgde er woensdag in Medemblik dat de zeilers pas laat in de middag het water op konden om in elk geval nog een aantal races af te werken. Heiner startte in de Laser opnieuw sterk met winst. In de vierde race eindigde hij als vijfde. Uiteindelijk liep hij uit op de NieuwZeelander Sam Meech, die in de eerste race van de dag wegviel maar zich herstelde met winst in de tweede race.

,,Mijn eerste race was goed. De tweede race was totaal onvoorspelbaar. De wind viel weg bij de start. Je wist uit welke hoek de wind zou komen. Het was gokken. Ik ben tevreden na twee dagen, ben zelf iets uitgelopen op de directe concurrentie. Ik ben goed op weg’’, zei Heiner, die in Nederland vooral concurrentie heeft van Rutger van Schaardenburg.

Van Schaardenburg ontevreden
Rutger van Schaardenburg steeg in de Laser naar plaats zes, maar was na zijn goede tweede plaats in zijn eerste race op woensdag helemaal niet tevreden over het vervolg. Het sloot de tweede dag met de veertiende plaats. ,,Het ging de laatste tijd best lekker, maar hier lukt het niet echt’’, zei de olympiaganger van Londen 2012. ,,Ook in de race van mijn tweede plaats heb ik moeite om bij te blijven. Dan steken er toch twijfels op. Ik mis de snelheid, heb mijn koppie er niet echt bij.’’ Roelof Bouwmeester sloot de dag af met een derde plaats in de vierde Lacerrace. ,,Topdag, topresultaat’’, zei de nummer tien uit het klassement.

Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens handhaafden hun score van 100 procent door hun enige race op woensdag te winnen. Op de openingsdag zegevierde het duo al twee keer. ,,We hoopten dat de wind niet weg zou vallen na de start. Dat gebeurde niet, maar we hadden wel een slechte start. Uiteindelijk lukt het ons dan wel naar voren te zeilen. Dus we zijn superblij’’, keek Broekhuizen terug op de wedstrijd. Ze wonnen terrein op hun Nederlandse rivalen Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen, die als nummers twee van het klassement slechts als zevende binnenkwamen.

Goede dag voor Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester kende ondanks de moeilijke omstandigheden een uitstekende dag in de Laser Radial. De nummer twee van de Olympische Spelen van Londen tekende voor een zege en een tweede plaats. ,,Er stond heel weinig wind. Daar kan ik wel goed mee omgaan, maar het blijft risicovol. De geluksfactor gaat op zo’n moment een grote rol spelen, maar ik houd een erg goed gevoel aan deze dag over’’, zei de klassementsleidster, die de Spaanse Alicia Hernandez afloste op de eerste plaats.

De windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus deden goede zaken. Olympisch kampioen Van Rijsselberghe tekende in de RS:X voor een tweede en zesde plaats. Na aftrek staat de Texelaar tweede achter de sterke Pool Przemyslaw Miarczynski. De Pool Piotr Myszka steeg na de derde plaats door de twee races op woensdag te winnen.

,,Ik heb goede races gevaren. Als er weinig wind is, kost dat veel energie. Maar varen is beter dan niet varen’’, meende Van Rijsselberghe. ,,Die Polen doen het heel goed. Ze moeten presteren met oog op kwalificatie voor de WK. Ze zijn al jaren goed, dus ze verbazen me niet. Ze laten wel even zien waar wij op dit moment staan.’’

Lilian de Geus heeft bij de RS:X vrouwen ook vooral te maken met Poolse concurrentie. Zofia Klepacka nam de leiding woensdag over. De winnares van brons bij de Olympische Spelen van Londen won race vier en eindigde als vijfde in haar laatste race. ,,Na Londen 2012 ben ik er een jaar uit geweest. Ik heb mijn tweede kind gekregen en probeer nu zoveel mogelijk plezier te hebben’’, zei de 28jarige Poolse.

De Geus begon met een zesde plaats, maar scoorde ook nog een tweede plaats. ,,In de eerste race maakte ik gewoon te veel fouten. De tweede was sterk gevaren. Ik sta er weer bij’’, zei het jonge talent, dat in de aanloop naar de Delta Lloyd Regatta moest afrekenen met een
peesontsteking in rechter onderarm.

UITSLAGEN TWEEDE DAG
RS:X, mannen, stand na 5 races (met aftrek): 1. Przemyslaw Miarczynski (Pol) 9, 2. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 13, 3. Piotr Myszka (Pol) 16, 15. Kiran Badloe (Ned) 52.

RS:X vrouwen, stand na 5 races (met aftrek): 1. Zofia Klepacka (Pol) 10, 2. Maja Dziarnowska (Pol) 11, 3. Lilian de Geus (Ned) 13, 11. Isis Hoekstra (Ned) 38, 13. Jolijn Ten Bos (Ned) 48.

Laser, stand 4 races: 1. Nicholas Heiner (Ned) 9, 2. Sam Meech (NZe) 16, 3. Andy Maloney (NZe) 19, 6. Rutger van Schaardenburg (Ned) 34, 10. Roelof Bouwmeester (Ned) 41, 11. Yuri Hummel (Ned) 62, 14. MAx Rebel 73, 15. Duko Bos (Ned) 73.

Laser Radial, stand na 4 races: 1. Marit Bouwmeester (Ned) 9, Alias Cebrian Hernandez (Spa) 11, 3. Evi van Acker (Bel) 20, 14. Maxime Jonker (Ned) 59, 17. Daphne van der Vaart (Ned) 64, 20. Laura Parre (Ned) 74.

470 vrouwen, stand na 3 races: 1. Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (Ned) 3, 2. Afrodyte Kyranakou/Anneloes van Veen (Ned) 11, 3. Linda Fahrni/Maja Siegenthaler (Zwi) 12.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: