Nederlandse zeilers blijven in top klassementen Delta Lloyd Regatta

Delta Lloyd RegattaDe Nederlandse topzeilers hebben op de derde dag van de Delta Lloyd Regatta hun posities in de top van het klassement geconsolideerd. Nicholas Heiner (Laser), Marit Bouwmeester (Laser Radial), Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) verdedigden donderdag op het water bij Medemblik met hun succes hun leidende positie.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe schoof ondanks een moeizame dag naar de tweede plaats in de RS:X-klasse, Lilian de Geus bleef bij de vrouwen derde in de RS:X. Pieter Jan Postma naderde in de Finn-klasse de Duitse klassementsleider Phillip Kasueske tot op 1 punt door een race te winnen en keer tweede te worden.

Heiner wint opnieuw een race
In de Laser-klasse begon Nicholas Heiner met een zege, zijn tweede race was een stuk minder (8e). ,,Ik maakte een inschattingsfout. Zulke foutjes moeten er niet insluipen, want mijn raceresultaten zijn hier al drie dagen heel mooi’’, stelde Heiner vast. ,,Constant varen is hier deze week best lastig maar het lukt me goed. Ik krijg alleen die Sam Meech uit Nieuw-Zeeland niet op afstand’’, aldus de klassementsleider. Rutger van Schaardenburg (zevende) en Roelof Bouwmeester (negende) zitten ook nog in de top tien.

Foutje deert Bouwmeester niet
Marit Bouwmeester koos in de Laser Radial in haar slotrace van de dag ook voor de verkeerde optie en kon dat niet meer herstellen. ,,Ik zat aan de verkeerde kant. Het was vandaag heel tricky met de wind. Daar had iedereen last van. De schade viel mee’’, vond Bouwmeester, die ook een tweede plaats neerzette en in het klassement nog een ruime marge op de concurrentie heeft.

Postma voorziet spannende ontknoping
Pieter-Jan Postma steeg naar de tweede plaats in de Finn door een zege en een tweede plaats. In zijn laatste race kreeg hij de gele vlag, waardoor hij een strafrondje moest draaien. ,,Anders had ik die race ook gewonnen’’, was de Fries heel stellig. ,,De verschillen in de top van het klassement zijn zo klein dat de medalrace zaterdag heel veel invloed zal hebben.’’

Dorian van Rijsselberghe sprak van een moeizame dag. ,,Het was niet goed en ook niet heel slecht. Het had beter gekund’’, zei de olympisch kampioen die een wisselvallige serie (5-10-3) neerzette. ,,Gelukkig deden de Polen het nog minder’’, zei de nummer twee van klassement, die de Fransman Louis Giard de koppositie zag overnemen van de Pool Przemyslaw Miarczynski.

Sterke serie windsurfster De Geus
Lilian de Geus was heel stabiel in de RS:X met twee derde plaatsen en een vierde. ,,Toch heb ik wat laten liggen. Die vierde plaats had de tweede kunnen zijn en ik had een race kunnen winnen. Verder ben ik wel tevreden. Ik zet hier stabiele races neer. Daar ben ik blij mee. Het waren de hele dag leuke duels met de Poolse vrouwen, maar ik merk dat de klassementsleidster Zofia Klepacka veel meer ervaring heeft. ze won ook niet voor niets brons op de Olympische Spelen in Londen’’, vergeleek De Geus.

In de 470 wonnen Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens hun vierde race op rij. In de vijfde wedstrijd eindigden ze als vierde, voor het eerst deze week buiten het podium. ,,De start was in de laatste race supergoed, dus ook met die race waren we zeer tevreden. Je moet continu vechten voor je plek. We staan er nog steeds mooi voor’’, aldus de jonge Broekhuizen (21). Ze worden gevolgd door Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. ,,We trainen veel met Michelle en Marieke en maken elkaar beter. De progressie is hier heel duidelijk te zien’’, zei Van Veen.

Uitslagen derde dag
Laser, stand na 6 races: 1. Nicholas Heiner (Ned) 10, 2. Sam Meech (NZe) 17, 3. Andy Maloney (NZe) 25, 7. Rutger van Schaardenburg (Ned) 33, 9. Roelof Bouwmeester (Ned) 42, 11. Yuri Hummel (Ned) 54, 13. Duko Bos (Ned) 67, 16. Max Rebel (Ned) 82, 20. Niels Broekhuizen (Ned) 91.

Laser Radial, stand na 6 races: 1. Marit Bouwmeester (Ned) 11, 2. Alicia Martinez (Spa) 15, 3. Evi van Acker (Bel) 19, 15. Maxime Jonker (Ned) 66, 18. Daphne van der Vaart (Ned) 76, 21. Laura Parre (Ned) 89, 22. Caren Niezen (Ned) 92, 26. Laura Louise Van Veen 119.

RS:X mannen, stand na 8 races: 1. Louis Giard (Fra) 25, 2. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 27, 3. Piotr Myszka (Pol) 28, 16. Kiran Badloe (Ned) 97, 24. Joris van Essen (Ned) 150.

RS:X vrouwen, stand na 8 races: 1. Zofia Klepacka (Pol) 14, 2. Maigorzata Bialecka (Pol) 20, 3. Lilian de Geus (Ned) 23, 11. Isis Hoekstra (Ned) 69, 12. Jolijn ten Bos (Ned) 80.

49-er, stand na 8 races: 1. Pavel Kostov/Petar Cupac (Kro) 40, 2. Erik Heil/Thomas Ploessel (Dui) 42, 3. Dylan Fletcher/Alain Sign (GBr) 44.

Paralympische klasse:
Skud 18, stand na 6 races: 1. Alexandra Rickham/Niki Birrell (GBr) 7, 2. Marco Gualandris/Marta Zanetti (Ita) 8, 3. Vera Voorbach/Jan Rein van Esseveld 16, 4. Rolf Schrama/Sandra Nap (Ned) 20, 6. Akko van der Veen/Liza Elburg (Ned) 24.
Sonar, stand na 6 races: 1. Frankrijk 10, 2. Australië 12, 3. Noorwegen 15, 5. Nederland (Marcel van de Veen, Jaklien Tans, Mischa Rossen) 20.

Demonstratiesport:
Skite (course racing): 1. Oliver Bridge (GBr) 47, 2. Florian Gruber (Dui) 47, 3. Alejandro Hernandez (Spa) 45, 9. Rolf van der Vlugt (Ned) 24, 11. Katja Roose (Ned) 22, 14. Bram Hoogendijk (Ned) 15, 15. Reinoud Stoel (Ned) 15.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: