Schuttevaerrace dit jaar van start met 32 teams

SchuttevaerraceDe Schuttevaerrace gaat aanstaande vrijdag van start met maar liefst 32 teams. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige editie. Het is goed om te zien dat er een veel nieuwe deelnemers meedoen. Er is zelfs internationale deelname vanuit Duitsland.

Vorig jaar heeeft de Schuttevaerrace een geweldige en snelle race gehad, na enkele jaren harde wind waardoor niet iedereen de eindstreep kon halen. Dit jaar belooft het prachtig weer te worden, echter wat minder wind.

De Schuttevaerrace start op vrijdag 23 mei om 11.00 uur in Stavoren. Alle deelnemers rennen vanaf Skips Maritiem naar de zeiljachten in de Oude Haven. Het is voor de talrijke toeschouwers een spectaculair gezicht om de jachten te zien vertrekken vanuit de Oude Haven.

De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Na het gezamenlijk schutten in Kornwerderzand gaan de zeiljachten de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel.

Op Texel stappen de fietsers van boord voor de eerste tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los richting Vlieland. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal voor hun zwaarste traject: een halve marathon in het donker.

Bij terugkomst van de lopers wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit op de fiets. Dit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar de finish in de Buitenhaven Marina van Stavoren. Ze hebben dan zo’n 110 mijl afgelegd.

De verwachting is dat het eerste jacht op zaterdagmiddag 24 mei zal finishen. Omdat een ratingsystem wordt gehanteerd zal het daarna nog lang spannend blijven wie de overall winnaar van de race zal worden. De prijsuitreiking vindt plaats op zondagochtend 25 mei 11.00 uur in strandpaviljoen ‘De Potvis’.

Tijdens de race wordt gebruik gemaakt van Track en Trace waardoor de race via de website live te volgen is: www.schuttevaerrace.nl

Tekst: Hinke van der Werf

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: