Mooie Delta Lloyd Regatta met goede Nederlandse resultaten

Marit BouwmeesterVoorzitter Arjen Rahusen keek zaterdag tevreden terug op de 30e editie van de Delta Lloyd Regatta. ,,We hebben een week topzeilen gehad. Het was een mooi veld uit 51 landen, met goede prestaties van de Nederlandse zeilers. De overwinningen van Marit Bouwmeester (Laser Radial) en het koppel Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) waren prachtig.

Jammer dat Pieter-Jan Postma (Finn) en Nicholas Heiner (Laser) net niet in hun opzet slaagden om te winnen. Ik had het ze allebei graag gegund’’, aldus Rahusen.

Bezoek ISAF
De verrichtingen van de zeilers in Medemblik smaken naar meer. En dat komt er wellicht ook. De opzet van de World Cup verandert in 2015 en de kans is aanwezig dat de Delta Lloyd Regatta daar ook deel van gaat uitmaken.

Rahusen: ,,In juni krijgen we bezoek van de Internationale Zeil Federatie (ISAF). Zelf houden we alle opties open. We volgen met belangstelling de ontwikkelingen rond de World Cup. We hebben opnieuw bewezen dat we een mooi en goed evenement kunnen neerzetten. We hebben alles kunnen zeilen wat we wilden zeilen. Alle klassen werden op het laatste moment beslist. Er was spanning, er zijn weinig protesten geweest wat betekent dat het race-management goed was. ’’

Bouwmeester bevestigt favorietenrol
Marit Bouwmeester en het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens tekenden voor de Nederlandse zeges op het water bij Medemblik. Bouwmeester, het hele seizoen al goed met topprestaties in de World Cup, begon als klassementsleider in de Laser Radial aan de medalrace en bewees haar klasse door ook de slotrace te winnen.

,,Het was een goed veld en ben enorm opgelucht dat het me gelukt is om te winnen. Vorig jaar werd ik tweede, maar winnen in eigen land is altijd bijzonder. De omstandigheden waren de hele week tricky. Ik heb goed gevaren’’, aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen.

Bouwmeester heeft haar focus op het Olympisch test-event in Rio (augustus) en de WK in september. Daar kan ze een enorme stap zetten naar kwalificatie voor Rio 2016. ,,Dat is een belanrijke periode. Daar ligt de druk. De vorm is in elk geval aanwezig’’, keek de winnares vast vooruit.

Verrassing Broekhuizen en Jongens
Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens verrasten met winst in de 470 in Medemblik. Het koppel debuteerde vorig jaar samen in de Delta Lloyd Regatta en had de pech dat Jongens daarna door een hernia een tijd wegviel. Uiteindelijk werd bij het Watersportverbond toch geld gevonden om de twee dit seizoen een goed Europees programma aan te bieden.

,,Het gaat steeds beter. We zitten midden in een leerproces. We winnen hier de eerste vier races, dan moet je uitkijken in de medalrace dat je geen fouten maakt. De WK in Santander is ons hoofddoel. Daar willen we laten zien dat we dit seizoen veel progressie hebben gemaakt.’’

Nicholas Heiner (Laser) en Pieter-Jan Postma (Finn) grepen naast de zege, ondanks hun goede uitgangspositie. Heiner ging in zijn klasse riant aan de leiding, maar kon zijn goede optreden van de eerste dagen in de medalrace niet evenaren. Hij eindigde als laatste en zakte achter de Nieuw-Zeelander Sam Meech naar plek twee. ,,Ik raakte overzicht kwijt na een slechte start. Dat is balen, maar ook weer een leermoment.’’

Rutger van Schaardenburg kende een lastige week, maar sloot het evenement af met winst in de medalrace. ,,Dat is toch prettig als het de hele week niet lekker loopt.’’ Hij eindigde als vierde. Roelof Bouwmeester vierde zijn rentree in het wedstrijdveld met de negende plaats.

Postma grijpt opnieuw naast de zege
Pieter-Jan Postma doet al jaren een poging de Delta Lloyd Regatta op zijn erelijst te krijgen. Het lukte, net als in 2007 en 2013, net niet. Postma verloor de spannende medalrace van de jonge Duitser Phillip Kasueske en eindigde voor de derde keer als tweede.

,,Hij was aan het eind iets handiger’’, aldus de Fries, die een tijdje op het water bleef om de teleurstelling te verbijten. ,,Ik heb een goede week gehad, mooie duels met Kasueske uitgevochten. Kennelijk mag het niet zo zijn’’, aldus Postma die zich maandag bij Team Brunel meldt. De Finn-zeiler krijgt begin juni te horen of hij mee mag naar de Volvo Ocean Race.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: