Vuurschepenrace van start met grootste duo handed veld ooit

VuurschepenraceDinsdag 27 mei start de Delta Lloyd North Sea Regatta met de traditionele Vuurschepenrace. Er staan 45 deelnemers op de startlijst waaronder een record aantal duo handed inschrijvingen. Karsten Klein, wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag, vaart mee aan boord van Team Brunel. Tijdens de North Sea Race terug van Harwich naar Scheveningen op vrijdag 30 mei vaart olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe als gast mee aan boord bij Bouwe Bekking en zijn team.

Record aantal Duo handed deelnemers Vuurschepenrace
Op de ochtend voor de start van de traditionele Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich staan er 45 boten op de startlijst, waarvan 15 duo handed, het grootste deelnemersveld in die klasse in de geschiedenis van de Vuurschepenrace. De duo handed teams varen met slechts twee personen aan boord de overtocht naar Harwich.

Tactische oversteek
Vanaf de Estrella worden op dinsdag 27 mei 2014 de eerste boten om 19:00 uur weg geschoten. De duo handed gaan als eerste weg, gevolgd door IRC3 en ORC3/4, IRC2 en ORC2 en om 19:30 uur is de laatste start voor IRC1 en ORC1. De verwachting is dat het een uitdagende tactische oversteek gaat worden, gekenmerkt door weinig wind uit diverse richtingen.

Wethouder Karsten Klein aan boord van Team Brunel
Karsten Klein, wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag zou in eerste instantie het startschot geven bij de Vuurschepenrace. Toen de mogelijkheid zich voordeed om mee te varen met Team Brunel heeft hij collega Boudewijn Revis, wethouder Financiën & Stadsbeheer, gevraagd om in zijn plaats het startschot te lossen. Karsten Klein: "Het is een hele eer om met Team Brunel deel te mogen nemen aan dit stukje Haagse trots, de Delta Lloyd North Sea Regatta. Ik ben er zeker van dat het een onvergetelijke ervaring wordt."

"Ik kijk er nu al naar uit om dit schip en deze bemanning volgend jaar weer te mogen verwelkomen in de haven van Scheveningen tijdens de pitstop van één van de meest spannende en extreme zeilraces ter wereld, de Volvo Ocean Race."

Het gaat niet om het winnen voor Team Brunel
Hoewel Team Brunel meevaart met de race, gaat het hen niet om het winnen. ‘Wij hebben als team nog helemaal geen race gevaren’, legt Timo Hagoort, een van de potentiële teamleden van Brunel, uit. We hebben dus al wel samen gevaren, maar dit was echt om het varen. Een race met een start- en finishlijn is nieuw voor ons als team zijnde.’

Van Rijsselberghe vaart North Sea Race
Vrijdag 30 mei, de dag na Hemelvaartsdag, varen de deelnemers aan de North Sea Race van 180 mijl terug naar Scheveningen. De eerste start is om 10:30 uur (lokale Engelse tijd). Op de vroege zaterdagochtend zullen de eerste deelnemers in de haven van Scheveningen arriveren. Inclusief enkele extra deelnemers uit Engeland die zich inschrijven voor de North Sea Race race staat het aantal deelnemers nu op 58. Olympisch kampioen RS:X Dorian van Rijsselberghe vaart met Team Brunel mee tijdens de North Sea Race.

Live tracking
De deelnemers aan de Vuurschepenrace en North Sea Race zijn live te volgen via http://yb.tl/vuurschepen2014 .

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta
De Delta Lloyd North Sea Regatta is het grootste zee-zeilevenement aan de Nederlandse kust, bestaande uit de traditionele Vuurschepenrace tussen Scheveningen en het Engelse Harwich en zeilwedstrijden voor de kust van Scheveningen tijdens het Pinksterweekend. Aan de wal presenteren verschillende top koks en restaurants hun kookkunsten en gerechten tijdens North Sea Kitchen in de Scheveningse haven (Hellingweg). Er is een gevarieerd muziekprogramma en er zijn diverse activiteiten voor kinderen.

Tekst: Hester Ozinga

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: