40 Mijl van Bru kende perfecte zeilcondities

40 Mijl van BruVroeg in de ochtend verschenen 175 boten aan de start van de doublehanded zeilwedstrijd Elkor 40 mijl van Bru. Zeven klassen gingen de gezonde competitie met elkaar aan bij deze zevende editie van het zeilevent op de Grevelingen.

Met een gemiddelde van 12 knopen en vlagen tot 18 waren de omstandigheden perfect bij de start. ORC 1-2 zorgde dit jaar niet voor een spektakel op de startlijn, maar er waren juist opvallend veel scherpe acties in de toerklasse. De zuidenwind zorgde bij de meeste boten voor een snelle race. In wedstrijdklasse ORC 3-4 was er sprake van een indringactie bij de start. Wedstrijdleider Ger Bayens gaf de kwinkslag dat sommige deelnemers voor aanvang van een wedstrijd best een cursusje niet indringen kunnen gebruiken.

Met vol tuig denderden de klassen af op de eerste te ronden boei voor Bruinisse. Daarna kwamen er lange, bezeilde rakken in de baan aan bod, waar de spi’s meer dan van pas kwamen. Een festival van reachrakken, waar sommige deelnemers wat overpowered ingingen en daardoor uit het roer liepen. Samen met een mooi kruisrak in de geul bij de Hompelvoet en nog twee kruisrakken in het laatste deel van de wedstrijd bleek dit de perfecte afwisseling voor een succesvolle 40 mijl van Bru.

40 Mijl van Bru

Rond de klok van kwart over één ’s middags kwamen de eerste deelnemers over de finish voor de Jachthaven van Bruinisse. Aan schipper J. Jacobse met zijn trimaran Trinamiet dit jaar de eer. Acht minuten later volgde J122 Jam Session van schipper Van Beers in de wedstrijdklasse ORC 1-2.

Met de klassieke ronde rond de Mosselbank zat het er op voor de doublehanded zeilers. Een fantastische zeildag met een gemiddelde van ruim 14 knopen wind en vlagen tot 22, plus ’s middags een goed portie zon. Westrijdleider Bayens vond het een veilige wedstrijd met een laag aantal calamiteiten en zo hier en daar een deukje in een ego. De winnaars van de Elkor 40 mijl van Bru 2014 zijn:

ORC 1-2:
1. F. van Beers – Jam Session – J122
2. J. v/d Starre – Xcentric Ripper – J111
3. C. Revelman – Junique – J122

ORC 3-4:
1. K. en B. Vanoverberghe – FarFelu – F&F 915
2. H. van Zweden – Beau Bateau – First 300 s.
3. J. Zwart – Waterzooi – Sun Fast 36

Toerklasse Bru 1:
1. L. Hoogerheide – Flirt – First 40
2. P. de Man – Poppedien – Stern 44
3. J. de Waal – Kopje Kleiner – Banner 41

Toerklasse Bru 2:
1. R. Nieuwenhuizen – Vesuvius – Bavaria 38
2. H. Agterdenbos – Freestyle – Sun Fast 37
3. S. van der Spek – First Choice – First 40.7

Toerklasse Bru 3:
1. G. Golverdingen – Indiana – Varianta 37
2. R. Veldhoen – Lancer of Hamble – Rancher 41
3. R. Wissekerke – Boekanier – Hallberg Rassy 45

Toerklasse Bru 4:
1. T. Bergstein – Albatros – Bavaria 38 cr.
2. Fred Cunes – Cuniek – Jeanneau SO 35
3. P. Verhaert – Amoras – Jeanneau Voyage 1120

Toerklasse Bru 5:
1. E. van Helden – Mare – Bavaria 33 cr.
2. R. Jansen – Marloes – Bavaria 33
3. G. Veelaert – Ile de Ve – Etap 28i

Trimaran-klasse:
1. J. Jacobse – Trinamiet – Farrier – F9a
2. Paul Hofman – Trigger – F-33R

40 Mijl van Bru winnaars40 Mijl van Bru winnaars

Tekst: Adeline Mans
Foto's: Dick van der Veer

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: