Pieter-Jan Postma bij de favorieten op het EK Finn

EK FinnDe Nederlandse zeiler Pieter-Jan Postma is één van de favorieten in de strijd om de Europese titel in de Finn-klasse. Het kampioenschap wordt van 5 tot en met 10 mei gezeild in het Franse La Rochelle aan de Atlantische kust. De zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg won vorige week de wereldbekerwedstrijd in Hyères en pakte daarmee voor het eerst goud tijdens een belangrijke krachtmeting.

Volgende hoofdprijs op Postma's verlanglijstje: goud tijdens het EK, dat een ijzersterk deelnemersveld kent met bijna 100 inschrijvingen uit 31 landen.

Postma op stoom
Postma is na zijn kersverse overwinning in Hyères één van de favorieten voor een medailleplaats. Zie de video met reactie van Postma na zijn goud in Hyères hier.
Postma wordt in La Rochelle weer begeleid door coach Jacco Koops. De Friese zeiler die al zoveel medailles heeft vergaard op grote toernooien maar nog nooit het goud won, is mogelijk ontketend. Zoals Postma vorige week zei: “Dit is een heel bijzonder gevoel, een ontlading. Ik heb vaak op grote evenementen dat het midden in de serie of op het laatste moment niet ging. Dat ik mezelf dwars zat. Dit voelt nu als een doorbraak, dat ik kan winnen. Ik heb de afgelopen tien jaar zoveel energie hierin gestoken. Al die trainingen.”

Britten en Fransen geduchte tegenstanders
Zonder twijfel hebben de Britten het sterkste team in La Rochelle. Vier van de tien Engelse zeilers winnen regelmatig grote toernooien en vormen geduchte tegenstanders van Postma. Ook moet hij terdege rekening houden met het Franse team, met Thomas Le Breton en Jonathan Lobert (brons London 2012), en met de Braziliaan Jorge Zarif, de huidige junior- en senior wereldkampioen.

Postma in de Volvo Ocean Race?
Pieter-Jan Postma heeft de ambitie deel te nemen aan de Volvo Ocean Race en om de olympische medaille in de Finn te winnen. Postma is nog steeds onderdeel van het selectietraject van Team Brunel in de Volvo Ocean Race, waar drie plekken te verdelen zijn onder vijf gegadigden. Momenteel test Team Brunel andere zeilers, waardoor Postma tijd heeft om in de Finn uit te blijven komen.

Postma zei: “Ik zit inderdaad vol in de voorbereiding en selectie voor Team Brunel in de Volvo Ocean Race. Ik heb de afgelopen weken meegetraind. Het is prachtig, grandioos. Momenteel worden er andere kandidaten getest waardoor ik nu de kans heb om uren in de Finn te maken.”

www.finneuropeans.org/ec2014/

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: