Bouwmeester en Van Schaardenburg na eerste dag EK Laser aan de leiding

Marit BouwmeesterOp de eerste dag van het EK Laser en EK Laser radial (vrouwen) in Split Kroatië komen de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg goed uit de startblokken. Bij de mannen gaat Rutger van Schaardenburg aan de leiding en bij de vrouwen is dat Marit Bouwmeester. Het zeer sterk bezette evenement duurt tot en met aanstaande zaterdag 14 juni. Er worden twee races per dag gezeild.

Laser mannen drie NL-ers in top tien
Naast de sterke opening van Rutger van Schaardenburg vallen ook de goede resultaten op van Nicholas Heiner (8ste) en Yuri Hummel (4de), lid van de Delta Lloyd Talentploeg. Drie Nederlanders in de top tien van de 132 deelnemers. In de voorrondes wordt in meerdere poules gevaren als gevolg van de vele inschrijvingen. De verschillen in het algemeen klassement zijn daardoor extreem klein.

Coach Dan Slater reageerde per telefoon. “Rutger heeft een sterke dag gevaren. Yuri een geweldige dag. Voor ons is dit een belangrijk evenement. Het is geen focus evenement, dat is het WK dit jaar. Maar wij zijn hier zeker niet onvoorbereid naar toe gekomen. Het EK valt aan het einde van een heel intensief trainingsblok voor ons. En iedereen is er, alle sterke landen en goede zeilers uit het zuidelijk halfrond ook. Na deze wedstrijd maken we de balans op over waar we staan en waar de focus ligt op weg naar het test event in Rio en het WK in Santander. Zie het als een heel belangrijk examen halverwege het jaar.”

1. Rutger van Schaardenburg, 5 pnt.
2. Nick Tompson (GBR) 5 pnt.
3. Toni Stipanovic (CRO) 5 pnt.
4. Yuri Hummer 7 pnt.
8. Nicholas Heiner 8 pnt.

Laser radial (dames) Marit Bouwmeester leidt
Marit Bouwmeester gaat na twee races aan de leiding. Ze scoorde in beide races een tweede plaats van de 92 deelnemers. Bouwmeester zeilt een heel sterk seizoen. De Friese zeilster stond in 2014 al vier keer op het podium, waarvan twee keer op de hoogste trede.

Coach Jaap Zielhuis gaf telefonisch tekst en uitleg. “Het zijn lastige omstandigheden. De wind is zwak, tussen de vijf en de tien knopen (2-3 beaufort). Marit had twee hele goede starts en kon in beide races nog een paar plekken klimmen. Heel goed gezeild in een zeer sterk veld. In deze wisselende omstandigheden houdt ze ook nog de lokale favoriet en huidige wereldkampioen Tina Mihelic achter zich. We hebben dit evenement heel zorgvuldig voorbereid, maar hier niet heel veel getraind.

1. Marit Bouwmeester, 4 pnt.
2. Svenja Weger (GER) 5 pnt.
3. Chloe Martin (GBR) 5 pnt.
4. Evi van Acker (BEL) 8 pnt.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: