Waterplanten worden spelbreker tijdens zeilwedstrijden op het IJmeer

avondwedstrijdDe prachtige zomeravond van de 9e WAR met een 8-10 knopen wind leek op voorhand een prachtige zeilavond voor de 45 deelnemers. Zo lang je als boot niet door de waterplanten werd gehinderd werd het ook een mooie avond. Helaas waren er bij een aantal deelnemers nogal wat frustraties over de hinder die werd ondervonden van de waterplanten.

Je ziet ze (nog) niet, maar vaart zich bijna letterlijk vast in een veld, terwijl de ander langzaam de plantjes verzamelt en daardoor de snelheid voelt weglopen. Een probleem waar de deelnemers vooralsnog mee moeten leren leven. Gevolg is wel dat eerlijke wedstrijden niet meer te houden zijn.

Van de 9 gefinishte boten in de ORC-1 was de Who’s Next (Ploos van Amstel) wederom in alle opzichten de snelste. De enige die nog een beetje in het spoor/kielzog kon blijven was de Texas (Marinus Bakker). De 3e plaats was voor de SixPack (Marcel Kruger).

Ook 9 boten door de finish in de ORC-2. De Biscaya (Marco Koenen) ligt volgens eigen zeggen op facebook met de 4e overwinning dit seizoen op koers voor een nieuwe overall overwinning. De Gotcha van Olivier Verhaar was in gezeilde tijd weliswaar ruim een minuut gevolgd sneller, maar moest het op handicap afleggen. Derde werd de Facet van Ralph Kaasschieter.

In de ORC-3 een prachtig veld waarin 13 boten de finish bereikten. Een prima snelste zeiltijd van de Grand Cru van Wim Westland was helaas voor hem niet goed genoeg om de eerste plaats te pakken. Deze was voor Sybout Hiemstra met zijn White Hawk. Derde was de Goura Victoria van Doni en Tineke Weidema.

Met 8 boten over de finish bij de SW-klasse was ook deze klasse goed bezet. De Jonas kwam voor de 2e keer aan de start dit jaar en won ook voor de tweede keer, gevolgd door de French Connection van Robert Ohm en de Final Touch (Jos Abbo).

De totale uitslag is te vinden op http://flevomare.nl

Tekst en foto: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: